Земляци се събраха на молитва в Русалина

Изображение 1 от 3

    В истинска земляческа среща за бившите жители на чернооченските села Русалина и Куцово се превърна молитвата за берекет и благоденствие. Организаторите начело с Шахин Яшар не пожалиха воля и труд, за да се съберат десетки хора от съседните села, вътрешността на страната и наши изселници в Република Турция.

    По традиция молитвата се чете на високия връх „Казлар“ над родните им села, където има постоянен силен вятър и гроб, за който се вярва, че е на знатен мюсюлманин. Молитвата беше отслужен от имамите на Черноочене и Комунига Шабан Мюслюм и Сунай Акиф и от ходжи от околните села.

    На присъстващите беше раздаден традиционен курбан, който бай Шабан от село Паничково приготви в дванадесет казана само от телешко месо.
    На търга след събитието присъстващите наддаваха и за теле и яре, дарени от местни жители.
    Срещата бе вълнуваща за всички гости и наследници на различни родове на китните чернооченски села Русалина и Куцово, където днес живеят само три семейства. Те си спомниха за родното място и скъпи мигове от младостта и детството.
    Присъстващите се полюбуваха на изключително красивите гледки от мястото към връх Бездивен, долината на река Боровица и тракийското светилище „Асар кая“.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини