Организират народни борби в Ябълковец

За първи път на традиционния събор в неделя в ардинското село Ябълковец ще се проведе турнир по свободна народна борба. Очаква се в пехливанските схватки да участват десетки борци от околните села Горно Прахово, Млечино, Боровица, Чубрика, както и от Ардино, Кърджали. За първите три места в съответните категории са предвидени парични награди. Всички, които искат да се включат в състезанието могат да се запишат на място до 11.00 часа. Право да се бори ще има и всеки от зрителите пожелал да се пробва срещу пехливаните. 

На 27 и 28 август (събота и неделя) в Ябълковец ще се проведе събор-мевлид. Той се организира за втора поредна година. Инициатори са кметството, народно читалище „Прогрес” и с подкрепата на местни изселници.

В събота от 11 часа в местната джамията ще бъде отслужена молитва за здраве и берекет. Ще бъдат раздадени осем казана пилаф, за да се нагостят всички, уважили обичая.
В неделя ще се проведат турнири по шахмат  и табла за аматьори, както и кулинарен конкурс. На призьорите ще бъдат връчени награди. Ще има богата музикална програма с оркестър на живо.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини