Бивш високопоставен служител на МВР-Кърджали осъди Прокуратурата за 8000 лева

Бивш високопоставен служител на МВР-Кърджали осъди Прокуратурата на РБългария за неоснователен арест,разследване и опетняване на името му.Я.В.Д.заведе дело в Окръжния съд в Кърджали за сумата от 30 000 лева,която трябва да покрие нанесените неимуществени щети ,както и претърпяната сърдечна операция.

 Окръжният съд в Кърджали установи  от събраните по делото доказателства, че досъдебно производство е водно срещу Я. В. Д., на когото е повдигнато обвинение за престъпление по служба.Той бе обвинен в това, че за периода от 28.12.2011 г. - обявяване на конкурс за постъпване на държавна служба в МВР за вакантни места от категория "Е", за които се изисква първоначално професионално обучение към ОДМВР - Кърджали, до 05.04.2012 г. - датата на провеждане на заключителното интервю, при условията на продължавано престъпление, в гр.Кърджали, е поискал и приел облага - парична сума в размер на 1200 лева от различни кандидати участници в конкурса за назначаване на работа в ОД на МВР Кърджали.
Не е спорно обстоятелството, че с постановление от 10.07.2012 г. на Окръжна прокуратура - Кърджали, ищецът е бил задържан за срок от 72 часа за времето от 16.30 часа на 10.07.2012 г. до 16.30 часа на 13.07.2012 г. на основание чл.64, ал.3 от НПК, като наказателното производство срещу него е продължило от 10.07.2012 г. до влизане в сила на постановената оправдателна присъда на 13.03.2014 г. Или, както задържането за 72 часа, така и повдигнатото обвинение, са осъществени от органите на Прокуратурата, поради което следва да бъде ангажирана отговорността му за заплащане на обезщетение за причинените на ищеца неимуществени вреди. 
В резултат на воденото срещу ищеца наказателно производство и задържането му под стража, същият е претърпял неимуществени вреди, изразяващи се в душевни болки и страдания, неудобство, срам, подтиснатост, затваряне в себе си, повишаване на кръвното, припадъци, болки в ставите. Установява се също така от заключението на вещото лице д-р Д. Ц. Б., неоспорено от страните, че е налице причинно-следствена връзка между наказателното производство, водено срещу ищеца, задържането му под стража за 72 часа и претърпяната сърдечна операция на 13.11.2012 година. Вещото лице посочва, че ИБС - триклоновата коронарна болест е установена със СКАГ през месец ноември 2012 г. - пет месеца след задържането под стража през м. юни 2012 г. Такова тежко засягане на трите коронарни артерии не можело дълго време да остане безсимптомно, затова вещото лице посочва, че процесът в тази степен е с неголяма давност - от месеци до една година.

Съдът направи подробен разчет на направените от Я.В.Д.разходи по лечението му и определи размера на обезщетението на 8000 лева.

Кърджали бг вести 

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини