Защитници на животните искат общината да даде рамо на частни приюти за кучета

    Частни приюти за бездомни кучета да бъдат създадени в Кърджали и те да бъдат подпомагани от общината. Вече има три такива приюта в града,които са в дворовете на доброволки,защитници на животните. В тях са приютени от 10 до 20 бездомни животни.Стопанките обаче срещат проблеми с поддръжката им и се надяват общината да им съдейства. Защитничките на животните също така настояват да има постоянен достъп до общинския приют „Дай лапа”, за да могат да се грижат за кучетата.Те желаят да носят и храна на безпризорните четириноги. Това сподели за Кърджали бг вести активистката на местните доброволци,защитнички на животните Виктория Рускова.Тя призова общината да направи модерен приют или да насърчи и субсидира частните такива.Това ще спре практиката,животните да скитат по улиците и да се хранят от случайни минувачи или доброволки,защитнички на животните.

     Според други природолюбители,практиката за частни приюти е широко разпространена в Западна Европа. Там животните получават истинските грижи, от които се нуждаят.И разбира се много любов.Сега в Кърджали в „Дай лапа” има 8 клетки.Служителите се отнасят грубо с животните.Една от причините е, че не получават редовно заплатите си, смята Виктория Рускова.

    Младата кърджалийка твърди,че отчуждението и озлоблението между хората се предава и на отношението им към животните.Не може да мразиш хората и да обичаш животните.Смята,че човешката агресия,отприщва тази на бездомните кучета.Дава пример с бездомно куче, за което се грижи, и което е много кротко.Възрастен човек минавал покрай него и го ударил с бастуна си.Кучето започнало да го лае и да проявява агресия.Рускова смята това за естествена реакция.Не така мислят обаче други кърджалийци, които го обявили за агресивно и поискали намесата на служители от „Дай лапа”.

    Хората са виновни за това,че има толкова много бездомни кучета.Трябва да има солени глоби за всеки,който купува или взема за отглеждане куче и не му поставя чип при ветеринаря.Чиповете обаче не трябва да са само за статистическо маркиране.Те трябва да позволяват проследяване на животното, за да се определи местоположението му,когато се загуби или бъде откраднато ,смята Рускова. Тя даде за пример млад ротвайлер,който се лутал по улиците на града.

    Рускова също така твърди ,че от „Дай лапа” ловят кучета,които после изчезват от града.Тя смята,че те се пускат далеч от Кърджали по пътя за Ардино.

    Приютът „Дай лапа” изпълнява всичките си ангажименти и се старае да намали броят на бездомните кучета,чрез кастрация.За съжаление не е възможно постоянно да се допускат доброволци в двора на базата ни,където се помещава приютът.Това сподели Раид Идриз, управител на общинската фирма „Озеленяване ,чистота и благоустройство”,която стопанисва „Дай лапа”.Той посочи,че приютът е в един двор,в близост до техника и материали на фирмата.За това има определени часове, в които може да се посещава от доброволци.Те могат да носят и храна за кучетата. Тя се описва и документира в специална книга.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини