Борисов: Притеснен съм за бъдещето на България

Изправени сме пред огромна криза между Турция и Европейския съюз, каза премиерът Бойко Борисов пред Нова тв. Криза, в която управниците им си отправят най-тежки закани. Канцлерът на Германия и от Вишеградската четворка казват: Никаква Турция.

Историята обаче показва, че обикновено Турската империя стига до Австрия, там вече Западът я спира. Изключително притеснен съм за това, което очаква България. С Турция трябва да се опитаме да градим възможно най-добри отношения. Ако трябва на всичките да им вземат главите, но не трябва да допуснем емигрантската вълна да влезе у нас.

Фиксираме се само върху един от 25 000 случая, каза Борисов по повод екстрадицията на Абдулах Буюк.

Той обясни, че е възложил на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова да се направи проверка и ако има виновен, да бъде уволнен.

Нека да успокоя неправителствените организации - в Турция няма смъртно наказание. И аз съм тревожен много.  България става първата сигурна държава по мигрантския път - това означава всичко, което е в Европа, да се върне у нас. С едно кимване на глава - защото на границите ни от едната страна е Крим, от другата - Турция, се взимат решения там.

Сигналите, които сме получавали за Турция, са за още много граждани. Има наредби, закон, който трябва да се спазва.

Само да кажа на уважаемия г-н Екимджиев, че полицията е виновна и за шофьора, който е избягал. Не можем да сложим по 8 полицаи да пазят всеки домашен арестант. Затова има арести и съдията трябва да прецени за това, че някой е наел квартира за 2 дни. Същите тези хора, ако им отворите постовете, ще видите, че там пише, че трябва да направим флотилия с Украйна и Турция.

Ако Турция бъде обявена за несигурна държава, то България става първата сигурна такава по мигрантския път. Това значи 400 000 500 000 мигранти от Европа да бъдат върнати в България. Там с едно кимване на глава се взимат решения.

"Просто сме страшно уязвими. При положение, че Европа вече е заградена навсякъде с огради, какво значи ще залеем Европа с бежанци. Тази заплаха на Турция значи, че ще бъде залята България. В Румъния не искат да ходят, не знам по какви причини, в Сърбия всичко е оградено", добави премиерът пред Виктор Николаев.

На въпрос как ще бъдат защитени правата на гражданите той отговори, че ще бъдат направени всички необходими проверки по случая с екстрадирания....

"Жизненоважната ми задача е да пазим границите. Поне докато съм тук. Ако иска някой друг да заповяда да се разбере с Ердоган и останалите. Те си мисят, че това е игричка, а не нещо, което е свързано с денонощни главоболия. Решението за екстрадацията е на институциите", добави Борисов. Той се съгласи, че арестът на журналисти в Турция е пълно безобразие.

Премиерът бе попитан до къде могат да бъдат правени компромиси под заплахите на Турция. "Надявам се европейските колеги да отчетат факта, че България и Гърция са изправени пред страхотен проблем. Ако турските пилоти, които поискаха убежище в Гърция, бяха дошли у нас и имаха редовни документи, ние също нямаше да ги предадем."

25 хиляди души сме върнали от началото на година, хора без документи, каза Бойко Борисов по повод върнатия на Турция гюленист Абдулах Буюк.

Вярвам в това, което са направили колегите от МВР, Бъчварова вчера ме уведоми за действията. Оттук нататък действително е неприятно като усещане, че се е действало на ръба на закона. Бих се спрял на нещо друго. 25 хиляди души от началото на годината сме върнали от началото на годината от турската граница. Всички те са върнати по идентичен начин - хора без документи, спираме ги и ги връщаме. Там е война. Същевременно всеки ден се събират по 100 или 200 мигранти, които хващаме. Всеки българин вижда какво става по улиците на градовете, защото въпреки оградата и работата на гранични войски, има голяма сухопътна зона. В един момент въпреки че ни съветваха да направим граници с Гърция, ние отказахме. Сега сме изправени в ситуация на криза между Турция и Европейския съюз. Аз съм изключително притеснен за това, което може да очаква България. Не искам да кажа, че това е било движещото при решението за връщане. Но ние сега трябва да поддържаме добри отношения с Турция и да се предпазим от мигрантската вълна, каза Борисов.

Ако днес са президентските избори, ще възникнат три много по-големи въпроса, защото реалната власт е в кабинета. Първо - кой ще стане премиер, кой ще държи коалицията при това крехко мнозинство в парламента. ГЕРБ е последна грижа на хората, тя има здрави структури, мина и през опозиция, тя ще оцелее. В момента, в който идеш за президент, трябва да забравиш за политически партии. Не съм готов дори да си мисля, че съм готов да ида за президент.

Той коментира и почти сигурната вече номинация на левицата в битката за "Дондуков" 2 ген. Румен Радев. "Приемам всеки кандидат за президент, щом е издигнат и то от цялото ляво, за сериозен опонент на ГЕРБ".

И допълни: "Толкова ми е далеч тази кампания, че не ми идва мисълта за нея в момента. Толкова важни неща има тези дни да решаваме". "В президентската институция не могат да се вземат нито едно от тези решения, за които говоря в момента", аргументира Борисов причината да не мисли за президентското кресло.

"Действително, не знам дали някого го интересува и му се вярва, но цялата ми енергия е насочена да се измъкнем от тези капани от 2006 г., защото АЕЦ "Белене" не е хипотеза вече, тя трябва да се строи по някакъв начин. Европейският ни газов хъб - ние се опарихме много пъти, сами като взимаме решения и подписваме договори, несъгласувани с Брюксел. Затова обърнахме нещата, с ЕК напред", изтъкна министър-председателят.

Източник: http://www.cross.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Sa
    Sas
    4 -2
    10:42, 12 авг 2016
    Има един лесен начин българите да са по добре, ппо спокойни, по весели - махнете се всички герберасти от властта и от България !!!
    • At
      AT&T
      0 0
      10:52, 12 авг 2016
      Това не е достатъчно.
  • 2
    F
    f
    3 0
    12:52, 12 авг 2016
    Бат Бойко притеснен сигурно е и на транквиланти а може и на антидепресанти знае ли човек А как да си обясним факта --Ердоган свали руския самолет работата дойде амен на война между Русия и Турция ама Ердоган отиде при Путин че и го назова за голям приятел А ние християни славяни освободени от робството отведнъж нашие ПЛЕВНЮ всеки ден обевява во йна на РУСИЯ Бойко и тойслуга на Меркел Големи политици Русия е и ще остане вовеки велика държава но нашите пръдлювци не го осъзнават за това се и ПРИТеУСНЯВАТ
Последни новини