Кърджали се надява на безлихвен заем, за да погаси големи дългове

Община Кърджали кандидатства за безлихвен заем в размер на 7 780 000 лева, все още няма одобрение от финансовото министерство, а след провала на общественото обсъждане съветниците отложиха заседанието си.

Община Кърджали кандидатства за безлихвен заем в размер на 7 780 000 лева, все още няма одобрение от финансовото министерство, а след провала на общественото обсъжданесъветниците отложиха заседанието си, предаде кореспондентът на БГНЕС от града.

Кърджали е една от общо 36 общини и сред 6-те областни градове, които са закъсали финансово и се надяват с безлихвени кредити да погасят натрупаните дългове към фирми и доставчици. 

Първоначалният вариант на Кърджали все още не е получил одобрение от министерството, а вчерашното обществено обсъждане на практика се оказа ненужно, освен това то премина само с въпросите и проблемите, поставени от групата на ГЕРБ. Нямаше ги в залата и гражданите, които на практика ще изплащат борчовете на рекордно затъналата с 13-20 млн. лева община – съобщението за обсъждането е публикувано единствено в сайта на общинската администрация. Поради това в залата на Бизнес-инкубатора бяха налични само съветници и чиновници. Насрочената за 17 август извънредна сесия на местния парламент бе отложена и ще се състои тогава, когато ведомството даде съгласието си даотпусне исканите милиони. 

„Съгласувани ли са параметрите на оздравителния план с финансовото министерство, както изисква Законът за публичните финанси и какво естановището? Ако нямаме одобрение от ведомството, то какъв вариант на плана обсъждаме“, риторично попита председателят на групата на ГЕРБ Огнян Иванов. Според него изнесената информация е силно манипулативна и от разчетите не става видно как безлихвеният кредит ще бъде погасен. Ако се доверим на числата в оздравителния план, очакванията на общинарите явно са заемът да бъде опростен, коментира известният в Кърджали финансист. 

От кметския екип признаха, че планът е върнат със забележки, но не посочиха какви са и дали са се съобразили с тях. Стана ясно, че като цяло цифрите в него са приблизителни и че свиването на разходите ще засегне културния и спортния календар, помощите за лечение на тежко болни лица и парите за ин витро-процедури. Ще се вдигат данъците върху недвижимите имоти и МПС, ще има оптимизация в детските градини и съкращаване на социалните разходи. 

Началникът на Регионалния инспекторат по образованието Гроздан Колев поставивъпроса за планираните ограничения при дофинансирането на делегираните от държавата дейности и очакваните съкращения на кадри в детските и социалните заведения.„Очаквахме повече яснота кои обекти от капиталовия списък ще отпаднат и как от това ще бъдат реализирани икономии в размер на 800 000 лева, защо приходите от т.нар. Синя зона ще са едва 50 000 лева годишно и как ще се свият харчовете за периодичен печат, за представителни нужди и т.н. Вместо това получаваме мъгляви обещания, че от продажба на апетитни общински имоти ще влязат милиони в хазната“, реагира общинският съветник Йорданка Гочева.

„Доколко актуални са мерките, които ни предлагате за обсъждане, след като този оздравителен план на практика е отхвърлен от министерството и кое оправдава плащането на близо 5 млн. лева за последните 3 г. за съдебни разноски по дела срещу общината“, попита Веселина Юрукова.

Според д-р Йорданка Господинова, общината на практика абдикира от социалните си функции, а системата за финансовото управление и контрол досега не е прилагана ефективно. В отсъствието на гражданите, за които бе предназначено публичното обсъждане, зададените от съветниците въпроси останаха без отговор. Няма яснота дали са обявени обществените поръчки по изпълнение на обектите, заложени в инвестиционната програма на общината. 

На 1 юни т.г. кметът Хасан Азис подписа споразумението за това по процедурата за изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие на оперативната програма „Региони в растеж“ за периода 2014-2020 г. Максималната стойност на финансиране на програмата е 21 048 163, 28 лв., тя включва основен и резервен списъци с проекти. Инвестиционен приоритет е обновяването на образователната инфраструктура – сградите на 4 големи училища ще бъдат подложени на основен ремонт с въвеждане на мерки за енергийна ефективност, напълно разрушена детска градина ще бъде възстановена. Най-важната част оттази амбициозна общинска програма за местните жители обаче е проектът за ремонти и рехабилитация на улици и тротоари в областния град, който планира и енергоспестяващо осветление.

От много години мракът властва както в идеалния градски център, така и по кварталите, а пешеходците си светят с фенерчета и телефони, или разчитат на автомобилните фарове, за да не се пребият в многобройните дупки по асфалта и кривите тротоари. С изключение на дейностите по изграждането на асфалтовите гърбици по бул. „Беломорски“ с финансиране от АПИ в размер на 83 млн.лева, в Кърджали не се прави абсолютно нищо. Според кмета Азис обаче общината се нарежда на 6-о място в страната по депозирани и спечелени европроекти.

Източник: bgnes

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини