Завършилите средно образование тази година ще се самоосигуряват

Младежите, завършили средно образование тази година, трябва да се самоосигуряват за здраве през месеците до започване на работа или следване във висше училище, напомнят регионалните поделения на НАП.

Липсата на здравни осигуровки за месеците между училището и университета е една от най-честите причини за прекъсване на здравноосигурителни права, тъй като задължението е слабо известно. 3 месеца са достатъчни за лишаване от права.

Дължимата осигуровка е в размер на 16.80 лв. месечно. С нея се подава и декларация образец 7. От началото на академичната година вноските на студентите се поемат от държавата до навършване на 26 г., пише в. "Сега". 

Студентите, които учат в чужбина пък имат друго задължение. В края на всеки семестър те следва да предоставят удостоверение за студентския си статус в НАП.

Целта е приходната агенция да е информирана, че лицето продължава да учи в чужбина и е здравно осигурено на това основание. Удостоверенията се представят в края на семестъра, защото не е позволено освобождаване от задължение за плащане на осигуровки в бъдеще време, разясниха данъчните.

Документът трябва да съдържа имената на студента, периода, в който той е учил там (само за изминали семестри или години, но не и за предстоящи от обучението му) и дата на издаване. Удостоверението или служебната бележка трябва да са преведени на български език от лицензиран преводач. Подаването на удостоверението може да се извърши и от родител, без за това да се изисква нотариално заверено пълномощно.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини