Откриха нов вид горене - синьо огнено торнадо (видео)

Учените са идентифицирали нов вид огън, който изгаря по-чисто. Синьото огнено торнадо, което гори над водата, може да се окаже полезно твърдят изследователите.

Според наскоро публикувано проучване от Университета на Мериленд, или UMD, това явление, наречено син вихър, за проявява при завихряне на пламъците и горенето при това е почти без сажди.  Над водната повърхност синият вихър е малък, много стабилен

Става дума за вертикални фунии от пламъци, които привличат потенциално опасно, носещи парчета ветрове. Това огнено торнадо не е непознато, но по-често е жълто на цвят. В експеримента се вижда как жълтите пламъци  се завихрят и преминават в син вихър.

Синият пламък показва, че "има достатъчно кислород за пълно изгаряне, което означава по-малко или никакви сажди, и следователно, по-чисто горене", казват от UMD.

Синьото огнено торнадо може да се използва за почистване на нефтени разливи, добавят учените. Те смятат, че може да има и други приложенията на това откритие, освен борбата с петролни бедствия.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини