Задържаният у нас Мурад Хамид имал поведение на джихадист

Издирваният в Европа Мурад Хамид е у нас и мярката му за задържане ще бъде гледана във вторник, 9 август, съобщи вчера вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Хамид е шурей на единия от братята Куаши (брат на съпругата му), извършили на 7 януари 2015 година терористичното нападение против редакщията на френския сатиричен вестник "Шарли ебдо".

За това, че Хамид е задържан на 28 юли в България, съобщи вчера френският седмичник "Журнал дю диманш". 

Потвърждавайки новината, министър Бъчварова поясни, че задържаният е имал "поведение, типично за чуждестранен боец", цитира я БТА.

Тя информира още, че има издадена европейска заповед за задържането на Мурад Хамид, но сега се изчаква съдебната процедура. Мярката ще бъде гледана на 9 август.

Бъчварова отказа да даде подробности за това къде се намира лицето и кой съд ще се произнесе за мярката му.

Шуреят на Шариф Куаши - Мурад Хамид, е бил в полезрението на френските разузнавателни служби от август 2014 г., тоест още преди нападението против "Шарли ебдо", пише френският вестник "Либерасион".

Службите го водят в картотеките си с т.нар. фиш S. Във Франция такова досие се съставя на лица, смятани за сериозна заплаха за националната сигурност.

(Както бе съобщено след терористичния акт в черква в Северна Франция на 26 юли, с фиш S е бил Адел Кермиш, единият от двамата нападатели, варварски убили свещеника.)

Мурад Хамид беше заподозрян, че е третият нападател срещу редакцията на в. "Шарли ебдо", припомня "Либерасион".

Разпитан веднага след нападението, извършено от братята Куаши, той беше освободен, защото доказателства против него не бяха открити.

Подозира се, че Хамид се е опитал да се присъедини към "Ислямска държава", минавайки през Турция. Според френски медии е пътувал сам с влак през Унгария, Сърбия и България.

Междувременно вътрешното министерство на Саудитска Арабия съобщи подробност за друг джихадист, живял известно време у нас.

Това е сириецът Мохамад Далел, който на 24 юли се самовзриви пред бар в германския град Ансбах, ранявайки 15 души. През 2013 година той е бил няколко месеца в България, но не успял да си издейства убежище тук.

Той е общувал чрез социалните мрежи с член на "Ислямска държава", съобщи саудитското МВР, цитирано от АП и БТА. При връзката с нападателя в Германия е била използвана местна телефонна линия, но номерът не се води на саудитски жител.

За нападението в Ансбах, при което само атентаторът загина, отговорност пое "Ислямска държава".

Германски служители от сигурността казаха, че малко преди взрива Далел е комуникирал с някого в Близкия изток. Саудитските власти заявиха, че са в контакт с германските и заедно разследват случая.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини