30 села на сухо в Кърджалийско

Водоснабдяването е сред приоритетите на общините в Кърджалийско. Причината за сухия режим през лятото в някои населени места е, че са на собствени водоизточници, но през юли и август те пресъхват.Заради лятното засушаване от воден режим са заплашени доста села. На места хората се налага да пълнят туби и бидони от кладенци. Най- сериозно е положението в граничната община Крумовград. В Крумовградко от години има проблем с питейната водата през летните месеци. „ В момента караме вода за 17 селища. Миналата година бяха 10-12”, казва зам.–кметът инж.Абидин Хаджимехмед. Причината е лятното засушаване вече два месеца. Това са селата Джанка и близки махали, Ковил, Качулка, Звънарка и близките Дъбово и Лозино, Скалак, Тинтява, Синигер, Багрилци, Доборско от кметство Чал, Къклица, Перуника. Някои от населените места остоят на повече от 20 км от общинския център.

„В Тинтяна постоянно живеем около 30-40 жители, през лятото чакаме на водоноските, за да имаме вода за пиене. А за животните и за поливане разчитаме на намиращия се близо до селото малък водоем, но и той пресъхва”, жалва се кметът Мехмед Али. „ Много е сериозен проблемът с водата в Ковил, а сме на пътя Крумовград – Поточница. Имаме кладенци по дворовете, но през лятото и в тях водата намалява драстично. От началото на юли сме така. В седмицата веднъж идва водоноска и за какво и за кого по –напред. Намираме се на 4-5 км от града и понякога носим вода оттам за пиене”, обяснява притеснен кметът Юсеин Фикри.

В централната част на село Ковил има близо 20 къщи, в които живеят около 100- на души, но в момента повече заради ваканцията.Хората питат защо в 21 век трябва да носят вода за пиене от няколко км. „А какво да кажем за пране и къпане.Като разказвам за това на мои приятелки, никоя не вярва”, казва младо момиче от селото.

Зам. –кметът на община Крумовград инж.Абидин Хаджимехмед обяснява, че общината доколкото има възможност се опитва да решава проблемите с водоснабдяването. По програма ПУДОС е завършено изграждана на водопроводна мрежа в село Бараци, предстои тя да бъде предадена официално на ВиК асоциацията в област Кърджали като се очаква до няколко дни процесът по прехвърляне да приключи.

„Там въпросът може да се каже, че е решен.За двете села Дъбово и Лозино имаме готовност със собствени средства- около 150 хил.лв., да стартираме изграждане на водоснабдителна мрежа, но остават още доста населени места”, коментира г-н Хаджимехмед.По думите му граничната община Крумовград има желание да кандидатстват по подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ от мярка 7 на ПРСР. „В момента общински специалисти разучават в подробности изискванията, но най – вероятно заради малкия брой жители нашите проекти ще отпаднат, защото няма да покрият критериите”, коментира зам.- кметът на Крумовград.

Момчилград

„Проблеми с водата има в 4 момчилградски села – Нановица, Равен, Неофит Бозвелиево, Лале.Заради недостига на вода трудно се захранват помпените станции. За тези населени места общината има готов работен проект за изграждане на водопроводната мрежа. Чакаме отварянето новата подмярката , за да кандидатстваме”, заяви инж. Севдалин Огнянов, зам. –кмет на Момчилград. Той уточни, че в момента на територията на общината се изпълняват няколко проекта, свързани с водоснабдяването на градa и населените места на обща стойност 9,5 мл. лв.

Ардино

„Причините за недостига на вода през лятото са засушаването и амортизираната водоснабдителна система.Имаме работни проекти и ще кандидатстваме, очакваме отваряне на новата подмярка”, съобщи кметът на община Ардино Ресми Мурад. Той обясни, че и това лято там, където се налага се кара вода. Това са селата Млечино, Богатино, Долно Прахово, Чернигово.

„На режим сме, носим вода за пиене от 500 – 600 м. Много е трудно, на 3-4 дни имаме веднъж вода”, споделя кметът на Богатино Юзджан Яшар и допълва, че с гостите през летните месеци жителите наброяват до 400 души . ”В Млечино, което е едно от големите села в Ардинско, също изпитваме затруднения през летните месеци. Имаме вода през ден, идват водоноски, но водата не става много за пиене. Налага се да пълним туби и шишета от намиращите се в околността чешми”, коментира Гюлистан Сабри, кмет на селото.

Ирина Ангелова

Източник: http://www.kmeta.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини