Опасност за университетите, ако не се реформират

Не е логично и няма отговор на въпроса защо толкова много икономически специалности се изучават в нашите висши учебни заведения, на толкова много места се изучава право. Ние сами трябва да се реформираме в системата на висше образование и ние трябва да поемем един оздравителен курс. Това каза по БНР ректорът на Минно-геоложкия университет и председател на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев. Така той коментира думите на финансовия министър Владислав Горанов на последното правителствено заседание, че до 1-2 години предстоят  масови фалити на висши училища.

Според проф. Тотев съществува известна опасност за университетите, ако те не се реформират, а процесът по евентуалното отпадане на специалности за закриването на катедри няма да бъде съвсем безболезнен.

Тази година са завършили около 53 000 деца, а общите обявени свободни места в университетите у нас надхвърлят 74 000 . На фона на толкова малко деца, толкова много планирани свободни места, няма как да се случи, обясни той.

Бих се обърнал към председателя на Националната агенция за оценяване и акредитация проф. Боян Биолчев – когато се акредитира едно учебно заведение, все пак би трябвало да се обърне по-голямо внимание на силните страни на дадения университет, а не просто да акредитираме специалност, по която е пожелало даденото висше учебно заведение да изучава, каза още проф. Тотев.

Проф. Тотев призова ректорите на висшите учебни заведения: „Нека обучаваме в специалностите, в които ние сме добри, а не специалности, които някога във времето са били печеливши.“

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини