Молебен за дъжд на празника в Русалско

    Около 1000 души от ардинското село Русалско, Асеновград, кв. „Долни Воден”, Айтос и изселници от Турция, Португалия, Испания, Англия участваха в традиционния събор-мевлид за здраве и берекет. Религиозното събитие се проведе в местността „Яйля”, която се извисява на 1100 метра височина. Сред гостите бе зам.-кметът на община Ардино Наско Кичуков.

    Местни духовници, водени от имамите на кв. „Долни Воден” и Горно Прахово Мухамед Ферад и Мехмед Мехмед,  прочетоха айети от Корана и се помолиха за здраве и берекет. Ходжите направиха и молебен за дъжд.

    Всички присъстващи бяха нагостени с 13 казана курбан, приготвен от Айнур Хасан от Русалско и Мюмюн Якуб от Асеновград. За мевлида са използвани над 500  кг месо и 100 кг ориз.

    Над 4 000 лева бяха събрани по време на наддаване и дарения, които ще се използват за организиране на събора през следващата година. По време на наддаванията за килограм краве масло сумата достигна до 120 лв. Купи го 63-годишният Салимдикме Салим от Асеновград. За голяма изненада на присъстващите той не пожела да вземе буркана с масло и го остави на организаторите.

    Според  възрастните местни жители на Русалско традицията на връх „Яйля” има 500-годишна история. Тук е бил погребан един от религиозните водачи на ислямскaта религия в региона в началото на 16-ти век. Никой от местните не знае името му. Предполага се, че е известна личност, която носи мисията на исляма и с действията си привлича хората по пътя на пророка Мохамед (с.а.с.).

    „Курбанът е повод на едно място да се събират близки, роднини, приятели от различни краища на страната и чужбина. След седем години за втори път идвам на празника в Русалско”. Поздравявам организаторите за чудесната организация”, заяви зам.-кметът на Ардино Наско Кичуков.

    49-годишният Рамазан Газиоглу бе дошъл на празника заедно със съпругата си Ергюл и 13-годишният си син Рамазан от испанския град Тарраго, област Каталуния. Той се е изселил от силистренското село Окорш, но корените му са от чернооченското село Безводно. „За втори път идвам на мевлид-събора. Хубава традиция. Радвам се, че се запазват традициите на предците ни. Надявам с младото поколение да я продължи”, заяви Газиоглу.

    19-годишният Самир Мехмед учи и живее в португалски град Торе де мон корво, близо до Порто. Той е родом от близкото село Башево, но повече от 10 години е на гурбет заедно с родителите си „За пръв път съм тук. В Португалия винаги копнея за родния край. Невероятна природа. Човек се чувства спокоен”, изказа възхищението си и първите си впечатления от красотата на Родопите младежът.

    Организатори на мевлид-събора бяха местното кметство, джамийското настоятелство и с финансовата подкрепа на жителите на Русалско

    Кметът на Русалско Исмет Мустафа се надява тази вековна традиция да продължи и за бъдеще. Той изказва сърдечните си благодарности на организаторите и спонсорите за финансовата подкрепа.

    Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини