Медицинският картон на Джак Изкормвача

117 години след ареста на водещия заподозрян за убийствата на знаменития Джак Изкормвача, Аарън Козмински (Aaron Kosminski), една от най-известните психиатрични клиники в Англия, Броудмуур (Broadmoor Hospital) в Краутхорн, Бъркшир, разсекрети медицинското досие на един от най-известните маниаци на Викторианската епоха, който е един от основните заподозрени за смразяващата фигура на Джак Изкормвача, съобщава The Independent.

Според медицинския му картон, Томас Хейн Кътбуш (Thomas Hayne Cutbush) бил странен, крайно тревожен и жесток млад мъж. Той се ражда на 29 юни 1864 г., което означава, че по времето на убийствата на Изкормвача е бил на 24 години. Баща му умира в ранните детски години и момчето израстнало възпитавано от майка му и леля му Кейт, които го боготворели дори и след доживотното му настаняване в лудницата.

До ареста му и обявяването му за невменяем, Томас прекарал целия си живот в Кенингтън, Южен Лондон, на няколко крачки от местата, където Изкормача извършвал убийствата. В края на младежките си години, той прекарвал цялото си свободно време в маниакалното изучаване на книги за човешката анатомия.

Кътбуш бил освидетелстван през 1891 г. и останал в Броудмуур до смъртта си през 1903 г., без да прояви никакви признаци на подобрение. Докато Изкормвачът върлувал из улиците на Уайтчапъл (Whitechapel), Източен Лондон, Кътбуш обикалял редовно същите места. Изкормвачът, който и да бил той, спрял да напада, след като Кътбуш бил затворен в психиатрията.

Томас Къбтуш работел като чиновник-писар, но през 1888 г., малко преди началото на убийствата, проблемите с душевното му здраве се задълбочили. Смята се, че бил заразен със сифилис. Според медицинския му картон, той починал от "хронична бъбречна болест", но състоянието му било влошено от "наследствената психическа обремененост и маниакалния стремеж към свръхобразованост".

В досието му се посочва, че той е "дълбоко психически болен", представляващ опасност за живота и здравето на персонала, останалите пациенти и дори за боготворящата го майка. Той страдал от мания за преследване, смятал че искат да го отровят и имал натрапчиви фантазии, че изкормва с нож хора от персонала и други пациенти. Като причина за лудостта му се посочват наследствени фактори и постоянно свръхнапрежение.

Всички желаещи да се запознаят с 26-те документа от медицинския картон на Кътбуш, могат да го направят в архивната служба Berkshire Record Office в Рединг.

Изкормвачът убива общо 5 жени в Лондон, от 31 август до 9 ноември 1888 г., като повечето от жертвите са проститутки. Три от жертвите са разпорени и част от вътрешните им органи са изтръгнати, което кара полицията да смята, че убиецът има анатомически и хирургични познания.

Подозренията се насочили за пръв път към Томас Кътбуш през 1894 г., когато таблоидът The Sun, който няма общо със съвременния си наследник, отхвърлил разпространената теория, че Джак Изкормвачът е мъртъв, посочвайки че всъщност той е настанен в лудница. Изданието описва престъпникът като Кътбуш и изказва подозрения, че полицията в Лондон е потулила доказателствата за вината му, за да не се разбере, че хвърлилият в ужас страната сериен убиец всъщност е племенник на началника на полицията Хенри Кътбуш (Henry Cutbush).

По-късно в една книга Томас се сочи като заподозрян "номер едно" за фигурата на Джак Изкормвача, но специалистите изказват съмненията си за теорията. Основното й слабо място е, че последната жертва на Изкормвача умира през ноември 1888 г. Ако Кътбуш е бил убиецът, то специалистите трудно могат да обяснят как е извършил 5 убийства за толкова кратко време, след което изведнъж е спрял за 2 години, преди да извърши още едно нападение, при което жертвата оцелява.

Докато решаването на случая обаче изглежда все по-безнадеждно и близо 120-годишните теории остават живи, Томас Хейн Кътбуш остава сред основните заподозрени.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини