Изсечените квадрати в гората в Родопите били за залесяване, но има и нарушения

Снимка на изсечена "на квадрати" гора край Сърница в Родопите за ден обиколи социалните мрежи и предизвика гнева на потребители, съмняващи се, че там се извършва незаконна сеч. Експерти обясниха днес, че в случая не става дума за нелегални действия, а за вид санитарна сеч, която цели възобновяване на дъбовите гори. Независимо от това обаче са установени и някои нарушения.

"Това е т.нар. постепенно-котловинна сеч, възобновителна сеч, която се провежда във възрастни дъбови гори. Отварят се т.нар. котли, които приличат на дупки, за да се възстанови гората", заяви пред Нова ТВ Христо Христов, директор на общинското горско стопанство в Минерални бани. Той обясни, че изсичането се прави на места, където вече има млади дървета и така се използва естественото възобновяване на гората. "Премахваме препятствията, за да растат нормално, а именно – вече остарелите дървета, които ги засенчват и ако не се осигури достъп до слънчева светлина, след няколко години те ще загинат", допълни той.

Същевременно директорът на Регионалната дирекция по горите в Кърджали Юсеин Ефендиев каза, че по случая е извършена проверка, като са установени някои нарушения. По думите му проверките са започнали още през миналата седмица.

"На места има допусната незаконна сеч на дърветата, които не са маркирани. Има на определени места, сливане на котли, затова те се виждат много нагъсто. Транспортните средства, които са извозвали дървесината, са влизали в тези котли и част от фиданките са отъпкани. Освен това, остатъците от сечта не са почистени в част от котлите", обясни Ефендиев.

Той допълни, че всичко това е документирано и ще се потърси отговорност от виновните длъжностни лица – работници от фирмите, извършили сечта. От думите му се разбра, че ще бъдат санкционирани и длъжностни лица от горското стопанство, които не са осъществили контрол. Санкциите варират от 300 до 5 000 лева.

Според Мюмюн Искендер, кмет на Минерални бани, нарушението се равнява на 2 от 1000 отсечени дървета. В момента работата е спряна.

Формално нарушение на законодателството няма, но по-добрият лесовъдси метод е да бъдат тези котли разположени равномерно в площта, смята пък шефът на Регионалната дирекция по горите в Кърджали.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини