Нивото на безработица у нас е паднало под средноевропейското

За пръв път от 11 години нивото на безработица в България падна под средноевропейското и е малко над 7 процента, съобщи в Ямбол министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, информира Дарик.

Младежката безработица все още е около 13 процента, но и тя е спаднала с три пункта в сравнение с миналата година.

Независимо от това проблемите и предизвикателствата на пазара на труда не са малки. Сред основните теми, по които социалното министерство предприема мерки, е тази за квалифицирания персонал, по която се работи съвместно и с работодателите, и с местните власти.

"Как да направим образователната система и как да има най-бързо преминаване от бюрата по труда към работодателя", постави въпросите министърът.

"С първите промени, които стартирахме в Закона за насърчаване на заетостта, ще натоваря малко местните власти заедно с областния управител и работодателите на местно ниво на всеки шест месеца да ми дават ясна и точна прогноза какви са нуждите от работна сила. Тогава инвестициите, които имаме в обучение и квалификация и насочването на усилията на бюрата по труда ще бъде доста по-ефективно", каза Русинова.

Източник: дарик

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини