САЩ ще ни помагат за граничната сигурност

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова проведе работна среща с политическото ръководство на Департамента по вътрешна сигурност на САЩ.

Основен акцент в разговорите на министър Бъчварова и Алън Бърсин, заместник-директора на Департамента по вътрешна сигурност, бяха трите базисни споразумения между България и САЩ за обмен на информация по линия на сигурността и правоохраната и тяхното прилагане.

По думите на Алън Бърсин, трите споразумения -  за засилване на сътрудничеството в предотвратяването и борбата с тежката и организирана  престъпност за обмен на дактилоскопни данни и ДНК профили; за обмен на информация за целево наблюдение на тероризма и за обмен на информация за пътниците, са „много добра рамка, която постигнахме за ефективен обмен на оперативна информация между структурите ни“. Това е ключово в борбата ни с тероризма и организираната престъпност, подчерта Алън Бърсин по отношение на споразуменията. По време на срещата българската и американската страна обсъдиха прилагането на рамката към момента, както и възможностите тя да бъде доразвита.

Министър Бъчварова представи и актуалните мерки за сигурност в България с оглед скорошните  терористични атаки в Европа, както и по отношение на граничната сигурност, миграционните процеси и контрабандата на мигранти. Тя поясни, че на национално ниво са предприети мерки за засилен граничен контрол по външните граници и особено границата с Турция, където се извършват систематични проверки на преминаващите. На граничните контролно-пропускателни пунктове се осъществява  редовен анализ на риска.

От своя страна, ръководството на Департамента по вътрешна сигурност изрази готовност да продължи да допринася в обучението на експертите на МВР по линия на гранична сигурност и киберсигурност.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Во
    войника щвейк
    1 -1
    12:09, 22 юли 2016
    Ами американците да изпратят КАУБОИ на границата ни с турция да ни пазят пък ние да им пратим наши ******и за нови ГЕНИ
Последни новини