1750 чужденци чакат убежище в България

1200 души е броят на чакащите статут на международна закрила в центровете на Държавната агенция за бежанците. Още 550 са в производство на външен адрес.

Съвсем леко се е увеличил броят им през последния месец, но в сравнение със същия период на миналата година намалението е два пъти, съобщи заместник-председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Кирчо Киров в Харманли. 

Повишението сега се дължи на общите процеси на Балканите и на две решения на ЕК - за ревокиране на чужденци от Гърция и Италия, както и на споразумението за преместване на нелегално преминали от Турция в Гърция. 
Летният сезон и по-добрите метеорологични условия също са причина, коментира Киров, цитиран от БТА.

На този етап категорично не могат да бъдат дадени прогнози дали събитията в Турция ще повлияят на процесите. Информацията от официалните служби, които имат отношение към проблема, не сочат критични стойности на увеличение на потоците на нелегални емигранти от Турция към България, посочи още заместник-председателят на ДАБ. 

Извънредните мерки в югоизточната ни съседка за известен период щели да ограничат свободното придвижване, особено на големи групи от хора.

В Агенцията се надяват независимо от тежката вътрешнополитическа ситуация в Турция да започнат процедурите по изпълнение на договора за реадмисия между Анкара и Брюксел.

Засега по последна информация на МВР обаче реално дейностите по експулсирането в Турция на последно предложените за извеждане от страната ни 150-200 души не били започнали.

В Регистрационно-приемателния център в Харманли в момента пребивават 263 чакащи статут на бежанци при капацитет на центъра близо 4000 души, информира директорът му Йордан Малинов. Около 100 са децата, а иракчаните и сирийците са почти 100 процента от живеещите в момента в лагера. 

Строителство на спортна площадка в центъра в Харманли започна междувременно днес. Тя ще бъде с размери 50 на 30 метра и ще дава възможност за игри на волейбол, баскетбол и индивидуални спортни занимания.

Проектът е за 130 000 лева, а средствата са планирани и осигурени от фонда "Убежище, миграция и интеграция" на ЕС. Парите са целеви за подобряването на качеството на живот на обитаващите бежанските лагери в периода 2014-2020 година.

Скоро ще започне и изграждането на детска площадка на същата стойност, като в ход е процедурата по обявяване на обществена поръчка. Двата обекта трябва да бъдат готови до края на тази година.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини