България ще плати €430 000 на вдовицата на Самоковеца

Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България да плати 429 810 евро на съпругата на убития през 2003 г. Константин Димитров-Самоковеца.

През март 2015 г. Ангелина Димитрова и синът ѝ Константин спечелиха дело за нарушено право на собственост и съдът им присъди обезщетение от 3000 евро за неимуществени вреди и 12 150 евро за такси и разноски.

Държавата обаче не се споразумя с вдовицата на Самоковеца за имуществените вреди. Спорът беше за отнетите имоти в полза на държавата - апартамент във Варна за около 37 000 евро и офис в София за над 300 000 евро, предаде БТА.

Според Европейския съд по правата на човека в Страсбург при нарушено право на собственост целта на обезщетенията е да възстановят във възможно най-пълна степен положението.

След няколко прекратявания на разследването, през 2004 г. започна дело за отнемането на два апартамента, офис, парцел земя, ваканционна къща и кола. Софийският окръжен съд изчисляваше приходите и имуществото на Димитрови в долари. Така незаконните им и нетрудови доходи бяха изчислени на 40 000 долара. 

Втората инстанция обаче прецени, че доходите на семейството надвишават  законните им доходи с 286 000 долара. И нареди отнемането на апартаменти в София и Варна, офис, гараж, част от парцел в столицата, както и заплащането на държавата на цената на вила в Боровец и кола, които междувременно са били продадени. 

Делото не беше допуснато до касация и през 2010 г. Димитрова плати 178 815 лева и още над 14 000 лева разноски, а имотите ѝ бяха отнети. 

Съдът в Страсбург обаче намери, че е нарушено правото на собственост на наследниците на Константин Димитров.

През 2010 г. Софийският градски съд призна за невинна Ангелина Димитрова, която бе обвинена за контрабанда. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини