Кърджали-Градът на свещените крави

Изображение 1 от 2

    Надали има друг град в страната,където крави безпрепятствено да се разхождат по главните улици или да пасат в парковете.Толкова сме свикнали с гледката,че вече не реагираме.Кравите изместиха като атракция избитите преди 20 години сърни.Докато сърните навяваха асоциации за връзка с дивата природа,то кравите подчертават аграрния ни облик.

    Гостите на града ни се сблъскват със свещените крави още на подстъпите на Кърджали по шосетата.Опасността от катастрофи е голяма,но доминира „преклонението”пред четириногите.Дори ромите не си позволяват да ги отвличат и транжират за да нахранят многолюдната си челяд.

    Поклониците на свещените крави загърбват общинската Наредба за за опазване на обществения ред в община Кърджали.Чл.14 забранява свободното движение на животни на места за обществено ползване в това число междублокови пространства,улици,тротоари,площади в гр.Кърджали.Наказва се и пашата на животни в тревни и цветни площи в т.ч.обществени места за отдих,междублокови пространства,училищни дворове,детски и здравни заведения,градски и гробищни паркове.

    Наредбата разрешава по една крава на вила във вилните зони.

    За неспазване на нормативната уредба санкциите са от 30 до 150 лева.

    Най-сериозен принос за „култа” към свещените крави има Айдън Юсеин от Петлино.Неговите бестопанствени крави превърнаха града в пасище.     

      Айдън Юсеин спечели 11 дела срещу полицията в Районния съд в Кърджали само в началото на 2014  година, като обори наказателни постановления, съставени заради това,че пуска животните си свободно да се разхождат из града. Единадесетте наказателни постановления са съставени затова, че неговите животни са пречели на движението в кв.”Възрожденци” по протежение на булевард “Христо Ботев”,при Евроауто,бл.”Златен лист” ,”Ромпетрол” и др. Юсеин пускаше кравите си свободно да се разхождат из Кърджали след като загуби търг за земята на която ги отглежда. Така той изразява недоволството си.

      Полицаите са се мотивирали при съставянето на актовете, че Айдън Юсеин създава пречки и опаснасти за останалите участници в движентието, като пуска кравите свободно във града. Магистратите обаче са се мотивирали при отмяната на наказателните постановления,че в случая той не ги придружава и не може да бъде санкциониран,като нарушител на движението.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини