Арестуван е предполагаемият шеф на превратаджиите в Турция

Предполагаем ръководител на мрежата, организирала опита за преврат в Турция, е задържан, предаде БТА, като се позова на турската държавна Анадолска агенция.

Официални представители и турски медии вече съобщиха, че Мухарем Кьосе, полковник и юридически съветник на генералния щаб на турската армия, е смятан за ключова фигура в планирането на преврата, припомня ДПА.

Новината за ареста идва в момент, в който Турция поиска екстрадирането на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, живеещ в САЩ. Анкара смята, че той стои зад опита за преврат.

Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг каза, че Турция е пратила на САЩ четири досиета относно Гюлен.

САЩ потвърдиха, че са получили документите, но отказаха да кажат дали те представляват официално искане за екстрадиция, отбелязва ДПА.

В САЩ Фетхуллах Гюлен призова Вашингтон да отхвърли искането от Турция, предаде Ройтерс.

"Призовавам американското правителство да отхвърли всяко усилия да се злоупотреби с процеса за екстрадиция с цел да се извърши политическа вендета", подчертава Гюлен.

Изявлението му е разпространено снощи от организацията, свързана с него и наречена Обединение за споделени ценности.

От друга страна снощи стана известно, че командващият силите на жандармерията на Турция Галип Менди е отстранен от изпълняваните от него задължения. Това съобщи Си Ен Ен Тюрк, цитирана от ТАСС.

По данни на турската телевизия отстраняването е временно, а причината за него била свързана със здравето на Менди. Според телевизията Менди имал кардиологични проблеми. Неговите функции ще се изпълняват от Яшар Ибрахим.

В Турция вече са уволнени над 49 хиляди учители, полицаи, декани, служители в министерства във връзка с опита за преврат от 15 юли, съобщиха по-рано вчера медии в страната.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини