Британският парламент гласува за 4 ядрени подводници

Британските депутати одобриха модернизиране на програмата „Трайдънт” – програмата за разгръщане и използване на британските сили за ядрено сдържане, съобщава БиБиСи.

472 депутати срещу 117 гласуваха в парламента за модернизиране на ядрените сили на Обединеното кралство.

С вота се одобри замяната на четири ядрени подводници, която ще струва 31 милиарда британски лири.

Военният министър Майкъл Фелън заяви пред депутатите, че ядрените заплахи по света нарастват и че „Трайдънт” ще накара враговете на Великобритания добре да се замислят преди да предприемат вражески действия.

Лейбъристите бяха разединени по въпроса, като мнозина пренебрегнаха призива на лидера на партията Джереми Корбин и подкрепиха правителството.  Въпреки че беше дадена свобода на избор на депутатите от Лейбъристката партия, мнозина използваха случая, за да нападнат Корбин, който е дългогодишен противник на ядрените оръжия. Според БиБиСи 60% от лейбъристите са гласували в подкрепа модернизирането на ядрените сили.

Шотландската национална партия се обяви против законопроекта, заявявайки, че ядрените оръжия са „неморални” и продължаващото позициониране на подводници в Клайд ще ускори опитите за независимост.

Гласуването беше проведено след петчасов дебат.

Новите ядрени подводници ще влязат на въоръжение в началото на 30-те години на XXI век.

От 1992 година основният компонент на ядрените сили на Великобритания е група от четири подводници клас „Вангард”, въоръжени с балистични ракети „Трайдънт”. Експлоатацията е за период от 25 години – 2017 г.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини