40 години Професионална гимназия по туризъм в Кърджали

    Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров” в Кърджали тази година отбелязва своята 40-та годишнина от създаването си. Началото  се поставя на 1 септември 1976 г. като СПТУ по търговия и обществено хранене. Учениците се обучават в 8 паралелки по 4 специалности – „Продавач – консултант”, „Готвач”, „Сервитьор” и  „Мебелно производство”. През 1983 г. в училището се обучават ученици по професионална подготовка в  Учебно-професионален комплекс (УПК) в три специалности: „Оператор на производството на хляб, хлебни и сладкарски изделия”, „Кулинар” и „Оператор в мебелното производство”. През този период в училището кипи богат живот. Има сформирани 14 кръжока, обединени в рамките на движението на ТНТМ.

    Изцяло с ученическо обслужване, училищният стол се превръща в база за провеждане на часовете по практика – готварство и сервиране, а за нуждите на сладкарницата учениците приготвят асортиментите по време на своята практика по хлебопроизводство и сладкарство.

    От април 1994 г. начело на учебното заведение застава инж. Кръстина Чорбаджийска, като остава на този пост 21 години – до септември 2015 г. По време на нейното управление училището е преобразувано няколкократно. През април 1999 г. СПТУ по обществено хранене става Техникум по обществено хранене, а от април 2003 г. училището е със статут Професионална гимназия по туризъм. За първа година тогава се реализира прием в нова специалност “Организация и управление на туризма”, а общият брой на паралелките в училището е 20.

    Изключително тържествено е отбелязана 25-годишнината от основаването на учебното заведение. На тържествен педагогически съвет е взето решение да се учреди наградата “Млад златаровец”, която всяка година да се връчва на най-изявения абитуриент. Гимназията раполага с богата материално-техническа база –  модерно оборудвани работилници по готварство, хлебопроизводство и сладкарство,  специализирани кабинети по сервиране и туризъм, компютърни кабинети, мултимедиен кабинет, голям физкултурен салон, актова зала, богата библиотека. В училището функционират медицински и стоматологичен кабинет, както и барче, книжарница и павилион за закуски, собствено производство.

    Производствена практика

    Първата производствена практика на ученици в страна от ЕС по проект по програма “Леонардо да Винчи” се осъществява през 2004 г., когато 15 златаровци практикуват на реални работни места в Лайпциг, Германия. От тогава до днес 125 гимназисти повишават професионалните и езиковите си компетенции в реномирани куротни комплекси в Червия, Милано Маритима и Римини – Италия, Валета – Малта. От 2008 г. до 2016 г. по програмите “Леонардо да Винчи” и “Еразъм+” учителите по професионална подготовка в гимназията осъществяват обмен чрез професионални визити в училища, колежи, кетърингови фирми и заведения за хранене в Римини, Италия, Валенсия, Испания, Портсмут, Англия, и Виена, Австрия. През 2013 г. до 2015 г. гимназията се присъедини към проект  “Ученически практики” – 253-ма  златаровци усъвършенстваха своите професионални умения чрез практикуване в реална работна среда в заведения за хранене и хотелски комплекси.

    Гимназия по туризъм е единственото училище в региона, което получава покани за обслужване на приеми, коктейли, кетърингови събития. За високото ниво на обслужване и подготовката на коктейлните асортименти говорят похвалите, благодарствените писма от организаторите, както и отразяването им в местната преса.

    Отличия

    През 2010 г. гимназията е домакин на Регионалното състезание по професии. За таланта на учениците говорят спечелените призови места на Националните и Регионалните състезания за „Най-добър млад хлебар-сладкар”, „Най-добър млад готвач”, „Най-добър млад сервитьор”, „Най-добър млад барман”: 2001 г. – ІІІ-то място в Национално състезание по хлебопроизводство и сладкарство –Велико Търново, 2008 г. – ІІІ-то място в Национално състезание за “Най-добър млад хлебар и сладкар” –Хасково; 2009 г. – Хабибе Гюнай – ІІ-ро място на Националната панорама на професионалното образование за макет от тесто на тема “Пролет в българското село” –  Велико Търново; 2010 г. – І-во място в Национален фестивал “Бъдеще с традиции” за макет от тесто на тема “Очарованието на родопското село”, Антонио Христов – ІІ-ро място за техника за „Най-добър млад барман” и Даниела Бадева – четвърто място за „Най-добър млад сладкар” на „Втора панорама на професионалното образование” в Пловдив;  2013 г. Ажда Сали достойно представи училището на националното състезание за «Най-добър млад хлебар-сладкар» в Пловдив;  2014 г. – Гюлджан Осман за «Най-добър млад хлебар-сладкар» и Михаела Денева за «Най-добър млад готвач»  заеха призови места на националното състезание и в Пловдив.

    Спорт

    Високи са постиженията и в спорта – Мария Павлова е с бронзови медали от Европейски първенства по бокс, а Янка Делчева е вицешампион на България по бокс. За своите високи постижения в областта на науката Кристиана Генева е част от успелите деца на България към фондация „Димитър Бербатов”, а Айджан Фейзула е стипендиант на фондация „Комунитас”.

    Изключително много са дарителските кампании, в които златаровци участват. За Великден и Коледа с кулинарни асортименти и театрални постановки учениците посещават Дома за стари хора, а в Дома за медико-социални грижи те даряват дрешки, лакомства, играчки и много усмивки на децата в неравностойно положение. През 2007 г. златаровци са част от инициативата на българските медии “Не сте сами!” в подкрепа на българските медици в Либия, а през 2014 г.  дарителска кампания в помощ на пострадалите от наводнения райони – Добрич, Варна, Мизия. От 2012 г. всяка Коледа ученици и учители се включват в благотворителните базари под егидата на областните управители на Кърджали.

    Учениците с гордост носят името на своя патрон. Ние сме единственото училище, дало своя финансов принос за издаване на книга за Асен Златаров “Синът на тоя град” на Йордан Нанчев. Златаровци посвещават на своя патрон състезания по общообразователна подготовка, кулинарни изложби, спортни турнири. Най-тържествено протича полагането на златаровската клетва от всички новопостъпили ученици, които се заклеват пред своите учители, пред знамето на училището и пред своя патрон, че ще следват заветите му  и в сърцата си завинаги ще останат златаровци, след което поднасят цветя и извършват почетен караул.

    Днес директор на Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров” в Кърджали е инж. Марияна Стратиева. Възпитаниците на училището получават знания чрез три форми на обучение – дневна, самостоятелна и задочна, а усилията на висококвалифицираните педагогически специалисти са в посока защита позицията на българското професионално образование и девиза на гимназията „Без нас не може!”.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини