Работодатели в Кърджали искат ранно професионалното ориентиране

Професионалното образование понесе най-тежко последиците от демографския срив в региона. Затова трябва да е достатъчно гъвкаво и да съответства в максимална степен на потребностите на пазара, а учениците да бъдат стимулирани да участват в стажове и чиракуване в реална работна среда, смятат от РИО Кърджали. Цената на труда се оказва определяща при търсене на работа от младите хора, затова мнозинството сред тях се ориентират към чужбина, големите градове и курортите по морето и едва накрая търсят реализация у дома, смята началникът на Бюрото по труда в Кърджали Валентин Грудев. Най-търсени в момента са шивачките, следвани от продавач-консултантите, операторите в машиностроенето, готвачите, строителите.
"Очакванията за високи стартови възнаграждения се разминават с възможностите на младите хора ", посочва председателят на Стопанската камара Альоша Синабов. Той призова към по-тясно партньорство между бизнеса и професионалните гимназии, за да се овладее отлива на кадри. Необходимо е целенасочена държавна политика в регионите с по-слабо развита икономика и активни миграционни процеси. Да се въведе ранно професионално ориентиране на децата, настояват работодатели.
Директори на професионални гимназии искат фирмите да не неглижират условията на труда и да помислят за стипендии на стажуващи

Източник: standartnews.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини