Кери казал на Путин: Да действаме решително и бързо в Сирия

Кери е казал на Путин, че дипломатическите усилия по отношение на Сирия не могат да продължават до безкрай, заяви Държавният департамент на САЩ.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери е казал на снощната си среща с руския президент Владимир Путин, че без "конкретни стъпки в краткосрочен план" дипломатическите усилия за край на войната в Сирия не могат да продължават до безкрай, заяви Държавният департамент на САЩ, цитиран от Ройтерс и БТА.

По време на тричасовата среща в Москва в ранните часове на днешния ден Кери и Путин са обсъдили необходимостта да увеличат натиска върху бойците, верни на "Ислямска държава" и Фронта "Ан Нусра", посочи департаментът.

Кери пристигна снощи в Москва с предложение за засилване на военното и разузнавателнотосътрудничество с Русия срещу "Ислямска държава" и Ал Кайда в Сирия въпреки съмненията сред представителите от сферата на отбраната и разузнаването в САЩ, отбелязва Ройтерс.

В откритата част от разговора Владимир Путин и Джон Кери са били единодушни, че има възможност за постигане на напредък в двустранните преговори за Сирия и други въпроси, предаде ТАСС.

В срещата участва руският министър на външните работи Сергей Лавров, с когото днес Кери ще има отделни разговори. На срещата присъстваха още руският президентски съветник Владислав Сурков, а от американска страна помощник държавният секретар Виктория Нюланд.

Преди да седнат на масата за преговори и да започнат протоколната част Путин и Кери обмениха няколко думи "на крак".

В началото на същинския разговор Путин помоли събеседника си да предаде най-добрите му пожелания на Обама и изрази надежда, че Кери ще може да съобщи на стопанина на Белия дом за постигнат напредък в двустранните преговори.

Руският президент отбеляза "взаимните усилия за уреждане на конфликтите, които смятаме за важни, подлежащи на решаване".

В разговора той заяви също, че Русия и САЩ се стремят към постигане на резултати в двустранното сътрудничество.

"Последният ни разговор с президента Обама ме убеждава, че действително искрено се стремим към това не просто да имаме процес на сътрудничество, към формирането му, но и къмпостигането на резултати", заяви Путин.

Кери от своя страна благодари на Путин за срещата и заяви, че оценява тази възможност. "Искам също да Ви предам най-добрите пожелания на президента Барак Обама. Той смята, че разоворът между вас двамата (на 6 юли) е бил конструктивен."

САЩ очакват да бъде постигнат истински напредък в преговорите с Русия за Сирия, заяви първият дипломат на Вашингтон.

"Надявам се, че ще можем да постигнем истински напредък, който да е измерим и приложим и да може да окаже реално въздействие в хода на събитията в Сирия", каза Кери, цитиран от Ройтерс.

САЩ и Русия могат да направят много в полза на света, включително в Украйна и Сирия, посочи още той, цитиран от ТАСС.

"И президентът Обама и аз смятаме, че в момента САЩ и Русия са на такъв етап, че можем да направим много в полза на света", каза Кери. Става дума "не само за Сирия, не само за Украйна, но и за други потенциални области, в които бихме могли да постигнем сериозен напредък", посочи той.

Кери напомни и за предстоящата днес среща с Лавров и се обърна към руския министър с думите, че им предстои много работа.

В края на откритата за пресата част Путин каза, че Русия ще продължи да съдейства за освобождаването на американски граждани в трети страни и че разчита в случай на необходимост на аналогични мерки от Вашингтон.

"Президентът Обама (по време на телефонния разговор) ми обърна внимание, че сме помогнали за освобождаването на ваш гражданин (в Сирия)", каза той. "Искам да кажа, че и за в бъдеще ще работим при молби от вас по тези направления и разчитам, че и ако и ние имаме такава нужда, американската страна ще отговори със същите конструктивни действия."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини