С национално значение ще са електропроводите към Гърция

Електропроводът на "Марица изток" към Гърция ще е обект от национално значение. Това реши правителството на днешното си заседание.

Новата въздушна електропроводна линия 400 кV между подстанциите „Марица изток“ (в България) и „Неа Санта“ (в Гърция) предстои да бъде изградена на териториите на общините Симеоновград, Хасково, Кърджали, Момчилград и Кирково.

Групата от проекти между „Марица изток“ и „Неа Санта“ включва изграждането на четири електропровода за реализацията на приоритетния електроенергиен коридор „Север – Юг“. Важен елемент от него е изграждането на нов междусистемен електропровод 400 kV с дължина 122 км на българска територия и 29 км на гръцка територия и капацитет от 1500 MW между подстанциите „Марица изток“ и „Неа Санта“.

Проектите имат съществено влияние върху сигурността на доставките в региона, допринасят за гъвкавостта на електроенергийната система и увеличават преносните й възможности, пише в решението на Министерски съвет.

Реализацията на групата проекти ще повиши нетния капацитет за пренос на двете граници България - Гърция и България - Турция и ще ускори пазарната интеграция. Възложител на проектите на българска територия е „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД.

Изграждането на нов междусистемен електропровод между подстанциите „Марица изток“ и „Неа Санта“ ще подсили мрежата 400 KV в региона и ще повиши значително възможността за обмен на електроенергия между двете държави.

Проектът е включен в Десетгодишния план за развитие на електропреносната мрежа на Република България и Десетгодишния план за развитие на електропреносната система на Европейската мрежа на електроенергийните преносни оператори ENTSO-E.

Решението на МС се налага във връзка с делегиран регламент на Европейската комисия от 18.11.2015 г., с който групата проекти между подстанциите „Марица Изток“ и „Неа Санта“ е определена за проект от общ европейски интерес по смисъла на Регламент 347/2013. За тяхното изпълнение се въвежда специфичен режим, който включва задължително даване на най-висок приоритет съгласно националното законодателство.

От този статут следва, че въпросните обекти могат да разчитат на ускорени процедури по издаване на разрешения, правила за ОВОС и запознаване на обществеността на най-ранен етап от тяхното изпълнение, регулаторни стимули, правила за трансгранично разпределение на разходите и механизми за финансова подкрепа.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини