ДПС: Плевнелиев не беше обединител на нацията, а по-скоро разединител

Росен Плевнелиев не беше обединител на нацията, а по-скоро разединител. Това заяви в декларация от името на парламентарната група на ДПС председателят на ДПС Мустафа Карадайь.

„Изминаха 25 години от приемането на конституцията на България. Новата конституция, която е продукт на неукрепналата млада демокрация след промените е далеч от съвършенството и мечтите на борците за демокрация. Днес може да признаем, че тя осигури пътя на прехода и създаде основите на демократичния градеж. В съответствие с етапа на развитие на България конституцията от 1991 година създаде предпоставки за утвърждаване и развитие на гражданското общество и правовата държава. Постави високо човека в йерархията от ценности. Гражданското общество е възможно само, ако е гарантирано в правова държава. Точното спазване на правата и свободите на гражданите се гарантира чрез съответните юридически механизми, което е основно задължение на народните представители”, заяви Мустафа Карадайь.

Според него новата Конституция създаде принципно ново по същност съдържание и форма държава, но се оказа, че гражданите останахме оковани в старите вериги на собствените си предразсъдъци. „През последната година сме свидетели как се погазва не само духът и философията на основния закон и конкретни норми, свидетели сме на трайно очертаваща се тенденция за отдалечаване от постиженията на демокрацията в страната ни. Демокрацията не е даденост, правата и свободите също, длъжни сме да се борим и да ги отстояваме. Има много проблеми и въпроси пред нас, но в името на демокрацията трябва да се борим, а понякога да правим и компромиси, за да справяме с проблемите, да преодоляваме различията, да продължаваме да живеем заедно”, категоричен бе лидерът ДПС.

Той напомни, че предстоят много важни избори. „Опитът за неглижиране на изборите и институцията президент са неудачен начин за подмяна на конституционната идея за президент на България като държавен глава. Тези опити не могат да променят фактите и да омаловажат изборите, всички трябва да имаме ясното съзнание за важността на тази институция и от там на акта на избора. Правомощията на президента, посочени в Конституцията са от изключително значение. Президентът олицетворява единството на нацията, което е изключително важна роля за нормалното функциониране на политическата система. Крайно време е да престанем с политическите експерименти. Политическото време изисква ясно да очертаем образа и характеристика на бъдещия президент и това трябва да стане много скоро в името на общото ни бъдеще”, заяви Мустафа Карадайь.

„Най-лесно мога да кажа, че бъдещият президент трябва да бъде това, което сегашният президент не е и не можа да бъде. „Няма да го направя по този начин дори само, защото този президент беше защитник на евроатлантическата ориентация на България, макар и не винаги по най-добрия начин. С това, обаче се изчерпва положителната ни оценка за него. Той не беше обединител на нацията, а по-скоро разединител. Не отстояваше Конституцията и законите на страната, правата и свободите с еднакъв аршин, не защитаваше достойнство на гражданите. Остави ярки примери на подчиненост на партийни пристрастия”, категоричен бе Карадайь.

Той представи визията на ДПС-президентът трябва да осъзнава мисията си, да бъде убеден демократ, евроатлантик, да има волята да отстоява и да развива демократичните достижения, да работи за утвърждаване на правова и социална държава, да бъде чувствителен към правата и свободите на човека, да бъде обединител на нацията, да работи за международния интерес на страната, да отстоява твърдо интересите й като страна – членка на ЕС и НАТО. Лидерът на ДПС призова национално отговорните партии да са единни в своята воля по отношение на изискванията към кандидатите. Трябва да ги представим достатъчно навреме, за да чуе обществото платформите им и да направи информиран избор. Трябва да осигурим и гарантираме честни и прозрачни избори, за да се установи необходимото доверие в избрания президент. Изпълним ли тези условия може да очакваме успешно реализиране на президентската мисия и просперитет на страната”, добави Мустафа Карадайь. От името на ПГ на ДПС той призова ДПС всички национално отговорни партии да изберем президент на всички български граждани, всички народни представители на спазваме Конституцията и да приемаме законите в интерес на гражданите.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини