Приватизацията на проекта "Белене" е възможен изход

Тристранната сделка изглежда малко възможна поради различните интереси на участниците, най-вече на Русия. В Иран казаха, че най-вероятно ще си помислят, обобщи Станислав Георгиев разговорите по въпроса в Техеран.

Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на "Булатом", коментира по БНР вариантите за решаване на проблема с проекта за АЕЦ "Белене".

Губещите в една сделка винаги ги има, но те не знаят. Мисля, че сделката е много малко вероятна, въпреки дипломатичността, с която беше анонсиран резултатът, смята Георгиев.

Защо да не опитаме да приватизираме и този проект? Това е нормална схема, която е възможна, ако има желание от страна на правителството. Инвеститорът може да бъде всякакъв, стига българското правителство да съумее да защити интересите си. Ако бъдещият инвеститор се съгласи да покрие задълженията по проекта, 1 млрд. допълнително би бил от голяма полза за задълженията на НЕК, добави Георгиев.

Той припомни, че проектът "Белене" съществува от 1989 година. Подсъзнателно разбираме, че това ни трябва. Бъдещето е в ядрената енергетика и новите енергийни източници, смята Георгиев.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини