Съборът в Синчец отново събра роднини и гости

    „За мен е чест и удоволствие да ви приветствам с добре дошли на традиционния селищен празник. Много съм щастлив, че и тази година отново се събираме на този мегдан. Затъжихме се един за друг. Родили сме се в тази прекрасна земя, тук пораснахме, изучихме се и продължаваме да живеем”. Това каза в обръщението си към жителите и гостите на селищния празник в ардинското село Синчец кметът Хълми Мустафа. Той подчерта, че през последните години селото се е преобразило много. Асфалтиран е участъкът на пътя от „Далджа” до джебелското село Църквица. Два нови трафопоста са изградени от електроразпределителното дружество на ЕВН. „Надяваме се в бъдеще да ремонтираме и водоснабдителната система на селото”, уточни той.

    В събота в ардинското село Синчец се проведе селищен събор с богата музикална програма. На празника се стекоха много жители от околните села, гостуваха и изселници от Турция. Имаше чевермета, скари с кебапчета и кюфтета. За доброто настроение на всички се погрижи оркестър от Момчилград.
    Гости на празника бяха областният лидер на ДПС инж. Изет Шабан, кметът на общината Ресми Мурад, председателят на общинския съвет Сезгин Байрям.

    „Топлината и обичта към родния край и дом винаги е в сърцето и мислите на всеки един човек. Виждам, че вие изпитвате голяма носталгия към родното. Надявам се тази топлина и обич никога да не свърши”, заяви в приветствието си към жителите и гостите на събора кметът Ресми Мурад.
    56-годишният Фахри Гюрсес е дошъл на селския празник от Франция. Той е роден в Синчец, повече от 20 години живее в Истанбул, но работи в Париж. „Дойдох сам, тъй като съпругата ми гледа внуците. След дъги години тук се срещнах с приятелите си от училище. Поздравявам кмета Хълми Мустафа за чудесната инициатива, да се съберат роднини, приятели и близки, всички заедно да се веселят”, сподели Гюрсес.
    Реджеб Ялчън от турския град Люлебургаз за четвърти път идва на проявата заедно със съпругата си Зехра, дъщеря си Тюркян и внуците си Емир и Арда. „Само от Люлюбургаз дойдоха около 100 души, които са родени в Синчец. „Търсим миналото си, а младите търсят бъдещето си. Ние възрастните само със спомените се връщаме в отминалото време. Много бързо отлетяха годините. Надявам се тази инициатива да продължи”, коментира Реджеб Ялчън.

    Местният писател Нихат Алтънок, който през 1978 се е изселил в Турция, раздаде много автографи на своите съселяни върху новата си книга „Turnalar ve zurnalar”.

    Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини