България изнасяла бомби и ракети за Саудитска Арабия, Ирак и Афганистан

Боеприпаси, взривни устройства, бомби, торпеда, реактивни снаряди, ракети, както и гладкоцевни оръжия е изнасяла страната ни основно за Саудитска Арабия, Ирак, Афганистан и Индия. Това става ясно от годишния доклад на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение, който беше приет в сряда на заседанието на правителството. 

От него става ясно, че износът на продукти, свързани с отбраната е на обща стойност близо 643 млн. евро. Това представлява близо 5.5 пъти увеличение, в сравнение с 2006 година. Тогава реализираният износ на оръжие е бил на стойност близо 112 млн. евро. Ако тогава са изнасяни основно боеприпаси и малки оръжия и компоненти за тях, днес страната ни е основен източник за въоръжение и техника от широк спектър за Близкия изток. Освен гореизброените, в тях влизат и пускови установки, бронирани или защитни технически средства, двигатели за летателни апарати и оборудване за летателни апарати, свързано с тях оборудване и компоненти, специално предназначени или модифицирани за военна употреба, както и сухопътни транспортни средства и компоненти за тях.

Саудитска Арабия е сред основните клиенти на българската военно-отбранителна промишленост тази година, за разлика от предходните, като е поръчала бомби, торпеда, реактивни снаряди, ракети, други взривни устройства и заряди, както и оборудване и принадлежности за близо 43 млн. евро. Саудитците са купили и гладкоцевни оръжия и боеприпаси за тях за 55 млн. евро. 

През миналата година често се появяваше информация за българско оръжие, попаднало в ръцете на радикално настроени джихадистки групировки, като "Ислямска държава". Точно преди година стана ясно, че американската армия купува българско оръжие и боеприпаси, което изнася за умерената сирийска опозиция. 

________________________

За 2015 г. междуведомствената комисия е издала разрешения за износ на оръжие за 1.4 млрд. евро. В същото време страната ни е внесла отбранителна продукция и въоръжение за около 150 млн. евро, като това са основно ракети, реактивни снаряди и гладкоцевно оръжие. Основни страни на внос са били Сърбия, Чехия и Беларус. Малко повече от 2 млн. евро са били предназначени за модернизация на армията. 

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини