Баба Фатме: Искам да заживея старините си в Родопите

Изображение 1 от 4

    „Разпръснахме се по света. Дъщеря ми Тюркян, живее в шведския град Малмьо, Фериде в германския град Франкфурт, Нигяр е в Истанбул, синът ми Рафет е в Измир, а Неждет живее в Пловдив. Добре, че сега вече светът е малък, и всеки ден се чуваме и виждаме по социалните мрежи, а за Рамазан и Курбан Байрам непременно се събираме заедно”, казва баба Фатме Мюмюнова от махала „Шерифоллар” към ардинското село Ябълковец. Тази година ще отпразнуват Рамазан Байрам заедно с Нигяр, Неждет и Рафет. За празничната трапеза възрастната родопчанка е приготвила баклава с орехи, лозови сарми, капама –ориз с месо. Тя е сред най-възрастните жители на селцето, сгушено между баирите на Родопа планина. Природата е красива, но тук са останали само пенсионери. Младите са избягали в Кърджали, Пловдив и в чужбина.

    През летните месеци населението в ардинското село Ябълковец се удвоява, тъй като по родните си места пристигат много изселници от Турция. Повечето от тях идват да стягат старите си къщи, подреждат дворовете. Баба Фатме е пристигнала от Измир. Както повечето изселници в Турция така и тя има двойно гражданство.

    „Дойдох още през април. Тук сме родени, и където и да отидем носталгията по родните места не ни изоставя. Искам да заживея старините си в Родопите. Ябълковец е красиво и спокойно място, природата наоколо е неописуема. Харесва ми зеленината, тишината, спокойствието, чистият въздух”, споделя баба Фатме. Тя всяка година идва в „Шерифоллар”, за да доглежда ремонтираната си къща.

    Родена е през 1942 г. в многодетно семейство в Боровица. На полето е от малка, родителите й били тютюнопроизводители. На 20 години се омъжва. Със съпруга си Фахри Велиев, починал преди осем години, са били сплотено семейство и са отглеждали с голяма любов и всеотдайност своите наследници. Имат три дъщери, двама сина и седем внучета.

    Дълги години работих на тютюневите ниви от изгрев до залез. Покойният ми съпруг бе учител в закритото вече основно училище „Н.Й.Вапцаров” в Ябълковец. Със спечелените пари построихме къщата, след което принудително заминахме за Турция. Не можахме да й се порадваме", разказва Фатме Мюмюнова. Сега единственото й желание да се ремонтира 3-километровата отсечка от туристическия комплекс „Белите брези” до махалата. „Заради лошия път много жители от „Шерифолар”, които живеят в чужбина не идват в родното си село”, казва баба Фатме.

    През последните години много изселници от Ардинско се пенсионираха в южната ни съседка и сега стотици от тях се завръщат в родния си край, за да стягат къщите си.
    Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини