Един на десет клиенти губи годишно „БДЖ-Пътнически превози”

Между 8 и 10% намаляват пътниците на „БДЖ-Пътнически превози" ЕООД всяка година, съобщава в обзор агенция "Фокус". Това означава до един на всеки 10 пътници.

Тенденцията е дискутирана на кръгла маса на тема„Адекватно интегриране на железопътния транспорт в областните и градски транспортни схеми”.

На срещата под егидата на транспортното министерство са обсъдени подготовката на годишния график за движение на влаковете, планирането на интегрирани транспортни схеми и превозни документи, организацията на довеждащ транспорт от отдалечените населени места до спирки и гари.

Управителят на дружеството Димитър Костадинов посочи, че то има социална функция. В някои райони, където липсва на алтернативен транспорт, дори и губещите линии трябва да се запазят. Като пример той посочи Габрово-Царева ливада и Монтана-Берковица

Шефът на „БДЖ-Пътнически превози" добави, че засега няма индикации да се или закриват такива линии или да се разреждат влаковете по тях.

Ивайло Георгиев, ръководител на сектор „Оперативно управление и анализ на график за движение на влаковете“ в БДЖ разясни, че там, където движението е най-натоварено, са изготвени т. нар. "тактови графици".

Според Георгиев за следващата година се предвижда 100% изпълнение на обема превози, заложен в договора между дружеството и държавата. Той възлиза на 20 045 000 влак километра.

В дружеството планират превозите на пътниците да се извършват с 20 международни, 80 бързи и 147 обикновени пътнически влака плюс 345 крайградски пътнически влакове.

Източник: dnes.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини