Над 800 мюсюлмани препълниха джамията в Ардино за Рамазана

    Над 800 мюсюлмани се събраха днес рано сутринта в джамията в центъра на Ардино, за да посрещнат с празничен намаз (молитва) настъпването на Рамазан байрама. Ритуалът бе обявен за 6.35 часа, но десет минути преди това религиозния дом вече беше препълнен. За тези, които не успяха да влязат, в двора бяха настлани одеяла, за да могат да извършват задължителния за мюсюлманите намаз.

    Сред множеството бяха областният лидер на ДПС инж. Изет Шабан, кметът на общината Ресми Мурад, председателят на местния парламент Сезгин Байрям. На молитвата присъстваха и много изселници от Турция, Англия, Холандия, Белгия и Кипър.

    Точно в определеното за района време започна байрамска молитва и проповед, изнесена от имамина Орхан Якуб. Преди това той припомни на вярващите правилата за отслужване на специфичния намаз.
    От името на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ и от свое име областният лидер на Движението инж. Изет Шабан поздрави всички събрали се мюсюлмани с настъпването на празника Рамазан байрам, който е извор на радост и положителни емоции. Той пожела на всички да изживеят радостта от празничните дни със своите семейства в спокойствие, щастие и благополучие.

    След намаза започна ритуалът „байрамлашмак” – размяна на поздравления между младите и по- възрастните. Вярващите даряваха милостиня на събраните в двора по-бедни хора. Даряваха пари и за нуждите на мюсюлманския храм. Всички бяха почерпени с бонбони от ДПС, а 26-годишният Фикрет Хамзов от Ардино раздаде кутия натурален сок и вафли за здраве.

    Рамазан Байрам, наречен още и Шекер Байрам, се празнува три дни. Според мюсюлманската религия по време на Рамазана по-богатите помагат на бедните като дават „зекят” и „фитре” (дарения) за сираци, вдовици и социално слаби. Трапезите са отрупани с много ястия и най-вече с баклава и капама – месо с ориз. Байрамът за мюсюлманите е и ден за прошка, на зачитане и уважение.

    След 70 дни предстои другият голям празник на мюсюлманите – Курбан Байрам.

    Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини