Над 250 деца на опашка за бонбони в Комунига

Изображение 1 от 2

    Над 250 деца превърнаха в истински празник за малки и големи чернооченското село Комунига последния ден от месец Рамазан.
    Вече над 27 години в денят „Арефе“, който е преди свещения мюсюлмански празник Рамазан Байрам, известен и като Шекер Байрам, децата от село Комунига, съседните населени места и наши изселници от Република Турция се събират в центъра на село Комунига за да получат бонбони, сладкиши и други лакомства от местните жители.
    Домакините се подредиха в редица от около 350 метра. Най-нетърпеливи се оказаха малките децата от  селото. Денят е добър повод настоящи и бивши жители на село Комунига веднъж годишно да се срещнат.
    По стар обичай в деня преди Рамазан Байрам т. нар. Арефе, рано сутринта се меси тесто за мекици, които се раздават на съседите. Във всички села на общината малките деца обикалят от къща на къща и събират бонбони.
    Рамазан Байрам ще започне във вторник с тържествени молитви в джамиите. Мъжете отиват на джамия за „Байрям намаз", където имаминът обявява започването на празника. Същия ден по-младите посещават по-възрастните, целуват им ръцете, за да им честитят празника и да им искат прошка.
    По традиция в общинския център на Черноочене ще се организират празнични прояви. Рамазан Байрям продължава три дни. 

    Източник: http://fakti.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини