В Момчилград изпълняваме проекти за 9,5 млн. лева

Инж. Севдалин Огнянов е заместник-кмет на община Момчилград с ресор строителство, екология, чистота, еврофондове.
Роден е през 1968 г. в с.Кирково. Завършва ВВИСУ - София, специалност „Промишлено и гражданско строителство” с квалификация „Строителен инженер по промишлено и гражданско строителство”. Започва работа като началник отдел „Строителство” в Регионален граничен сектор Момчилград, от 2005 г. е зам.-кмет в общинска администрация Момчилград. 


Г-н Огнянов, започвате 4-ти мандат като зам.-кмет на община Момчилград. Отговаряте за един важните ресори – сроителството. Кои са основните проекти, по които вече общината работи и предстои да бъдат реализирани?

Община Момчилград в момента изпълнява няколко проекта свързани с водоснабдяването на градa и населените места на обща стойност 9,5 мл. лв. Два проекта са свързани с “Реконструкция на водопреносната мрежа на водоснабдителна система “Карамфил –Звездел”, която включва седем населени места и подмяна на тласкателните водопроводи. Работи се и по водоснабдителна система “Горна Кула-Звездел”, строена през 70-те години на миналия век. Другите два проекта са финансирани от ПУДООС и са за подмяна на 3 800 м водопроводи в Момчилград, както и за изграждане на канализация и водопровод в кв. 21 в Момчилград.
От Националния доверителен екофонд имаме одобрени две заявления и очакваме финансиране на 4 сгради – основните училища в селата Груево, Равен и Нановица и детската градина в село Равен на стойност 1,5 млн. лв. за подмяна на дограма, изпълнение на топлоизолация и изграждане на нови отоплителни инсталации. Очакваме и одобрение на проект по „Красива България” за ремонт и изпълнение на енергоефективни мерки на сградата на Общинска администрация.

Започна летният сезон, време за активни ремонтни дейности. Колко средства са планирани в общинския бюджет за тази цел?

За съжаление капиталовите разходи за 2016 г. са крайно недостатъчни за извършване на големи ремонти. Заради забраната за продажба на общински земи значително намаляват и собствените приходи на общината, което ограничава средствата за инвестиции в общинската инфраструктура. По голямата част от средствата са за поемане на съфинсиране на проекти по европейските програми. Разбира се заделили сме средства за асфалтиране и изкърпване на дупките по общинските пътища, частични ремонти на детски градини. Осигурили сме и средства за съфинансиране на сградата на Общинска Администрация по проект „Красива България”

Община Момчилград е сред водещите не само в област Кърджали, но и в страната, по регистрация на Сдружения на етажната собственост. Колко общо са до момента?

През 2015 г. жителите на общината бяха много активни и успяха да регистрират 12 сдружения на собствениците на етажна собственост от 14 възможни.
Към настоящия момент след проведени процедури вече са избрани изпълнителите на всичките 12 блока, като вече сме на етап проектиране. Реалното изпълнение на СМР ще започне в периода около 10 – 20 юли почти едновременно за всичките сгради и се надяваме в рамките до края на октомври да сме приключили със санирането, което ще промени визията на Момчилград и ще има реален ефект за всички граждани.
През 2016 г. Програмата продължава и с по малките жилищни сгради и към настоящия момент са регистрирани още 9 сдружения на собствениците.

През отминалия програмен период реализирахте един много голям проект, финансиран по европейска програма - т.нар. Воден цикъл. Беше изградена пречиствателна станция. Кои са новите проекти, с които ще кандидатствате?

По ПРСР (прогрмата за селските райони - бел.ред.) имаме проекти за реконструкция и рехабилитация на част от общинска пътна мрежа, на вътрешната водопроводна мрежа в някои от населени места, на улици и тротоари в други села, както и реконструкция и ремонт на общинска образователна инфраструктура.

По ОП „Развитие на човешките ресурси” вече има два одобрени проекта. Единият по схема "Независим живот" за достъп на хората с увреждания и възрастни над 65 год. до дългосрочна здравно-социална грижа или заетост. Вторият е проект е „Активни”, насочен към младежи до 29 г. възраст за включването им на пазара на труда.

По ОП „Наука, образование и интелигентен растеж” бе одобрен проект за осигуряване равен старт за децата в ранна възраст. Имаме подадени три проектни предложения в партньорство с гръцки общини по Програма за тарансгранично сътрудничество „Гърция – България“ 2014-2020 в сферата на социалното предприемачество, здравеопазване и опазване на околната среда.

Очакваме одобрение и на подаден проект и по Програма за транснационално сътрудничество „Балкани - Средиземно море 2014-2020” в рамките, на който ще се инсталират „филтриращи инсталации на финни прахови частици“ - иновативна технология за пречистване на въздуха.

Правили ли сте разчет, колко проекта и на каква стойност са реализирани през периода 2007- 2013. По колко евро се падат на жител?

През периода 2007-2013 реализираните проекти по Оперативни програми, съфинансирани от Кохезионния и Структурните фондове на ЕС са 31 на стойност близо 52 млн. лв. или при население от 16 263 жители средно на човек от общината се падат по около 3 200 лв. усвоени средства по европейски програми. 
По национални и други международни програми са реализирани проекти за около 10 млн. лв. и в настоящия момент се изпълняват проекти за около 9,5 млн. лв.

Как чрез проектите и усвоените средства се промени обликът на Момчилград и селата?

Всеки, който посети Момчилград, не може да не види променения облик на града, а и на част от селата. Подобрената е енергийната ефективност и материална база на всички детски градини, училища и детска ясла. Болницата и читалището в общинския център също са с изцяло нов облик. 
Изцяло е реконструиран стадион „Родопи” с нова писта, помощно игрище, осветление, покрити трибуни и съблекални и най–хубавото е да виждаш как тези съоръжения непрекъснато са пълни с хора, които спортуват. Освен това реконструирахме и залата за тенис на маса, а това е спортът, с който Момчилград се гордее. Изградихме и 3 многофункционални спортни площадки в Момчилград и 4 в селата Равен, Нановица, Звездел и Прогрес. 
Полагаме много усилия и грижи за Градския парк и поддържането на зелените площи в града и населените места в общината. 
С най – големия проект на общината т. нар Воден цикъл успяхме да подменим канализацията и почти цялата водопроводна мрежа на Момчилград, изградихме и Градска пречиствателна станция. Асфалтирани бяха над 20 от главните улици в града.
Един от важните проекти на Момчилград е изграждането на нова пътна връзка на Момчилград с пътя Кърджали – Маказа. Изцяло променихме и облика на няколко от селата като Груево, Прогрес и Звездел, където изградихме нови канализации, подменихме водопроводите, асфалтирахме улиците, направиха се нови тротоари и нови спортни площадки. Със проектите в социалната сфера и в образованието достигнахме до всички хора и деца, които имат нужда от грижи и помощ, до трайно безработните и до младежите без работа.

Научиха ли се момчилградчани да събират отпадъците разделно, премахнати ли са нерегламентираните сметища?

Общинска администрация полага много усилия в процеса по разделното събиране на отпадъци, защото е трудно хората да бъдат убедени в ползите от това. За последните години драстично е намалено количеството на събираните и извозени отпадъци до Регионалното депо - от около 6 000 до 3 000 тона годишно. Това намаление е в полза за всички, защото то води до по-малко отчисления и повече средства за чистотата на града и общината. Въобще проблема с отпадъците е сериозен, защото на хората им е много по-лесно да ги изхвърлят, особено строителните, в някое дере или път, без да се замислят за природата и за усилията и средствата, които общината трябва да осигури за да бъдат почистени. Непрекъснато отделяме доста средства за почистване на нерегламентирани сметища и е трудно този процес да бъде контролиран. Решението е в изграждане на Депо за строителни отпадъци, за което Общинска администрация работи в момента.

Колко евросредства бяха насочени към подобряване на туристическата инфраструктура – пътища до важни обекти?

В сферата на туризма бяха реализирани няколко проекта по значими от които са „Татул – светилището на Орфей“ финансиран по Програма ФАР – ТГС България – Гърция на стойност 298 хил. евро, където се извършиха инфраструктурни дейности-консервация, реставрация, разкопки, изграждане на съпътстваща инфраструктура.
Другият значим проект в сферата на туризма е „Източният свят на Родопа планина”, финансиран по ОП „Регионално развитие“, който се осъществи в съвместно партньорство с общините Кърджали, Крумовград и Кирково и е на стойност 500 хил. лв. Идеята беше развитие на високо конкурентен и устойчив регионален туристически продукт в съответствие със съвременните пазарни изисквания и повишаване на ефективността на маркетинга район „Централни Източни Родопи” като фактор за подобряване на социално-икономическото развитие.

С какъв административен капацитет разполагате за работа по различните проекти?

От 2008 г. в община Момчилград има създаден отдел за работа по програми и проекти финансирани по Оперативни програми, съфинансирани от Кохезионния и Структурните фондове на ЕС, други международни и национални програми. Целта беше постигне на координация и взаимодействие между различните структурни звена на администрацията при проектното планиране и изпълнение.
Отделът е качествен и мотивиран и успя да привлече и управлява сериозен финансов ресурс през изминалия програмен период. 
Успешният екип е съчетание от умения по мениджмънт, умения за планиране, идентифициране и координиране, умения за дефиниране и управление на проектния обхват, рисковете и качеството, специфична експертиза.
Като зам.- кмет, отговарящ за реализирането на Европейските програми и проекти, не мога да не изкажа своята благодарност на целия екип, на цялата администрация и разбира се на кметовете на общината за оказаното доверие, за помощта, съдействието и ангажираността, без което е немислимо постигането на тези резултати.

Основният принцип, който спазвате в работата си?

Коректност и уважение към всички, с които работя – колеги, екип, граждани, фирми и институции.

Ирина Ангелова

Източник: http://www.kmeta.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини