Румънска спешна помощ за русенци

Спешна медицинска помощ за хората от Русе ще дойде... от съседна Румъния. Пациенти ще се лекуват в Букурещ и при неотложни случаи ще бъдат транспортирани не с линейка, а с хеликоптери.

Досега пациентите с опасност за живота най-често бяха транспортирани до София. Договорът с клиниката в Букурещ не само съкращава пътя, но позволява използването на новия ангиограф, доставен на русенската болница по европейски проект.

„Изискването беше, че при такава дейност трябва да има специализирана кардиохирургия на разстояние, което да позволява 90-минутен транспорт… Румънските колеги разполагат с медицински вертолети за извършване на тази дейност”, посочи изпълнителният директор на УМБАЛ-Русе д-р Иван Стоянов.

Българските пациенти ще ползват спешна помощ от Румъния главно при сърдечни заболявания. В тези случаи времето е от решаващо значение. Разходите за лечението в Румъния ще се възстановяват от здравната каса по силата на международните спогодби.

Освен в спешната помощ и кардиологията, двете болници ще работят заедно в областта на пластично-възстановителната хирургия и изгарянията.

Източник: http://btvnovinite.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини