Професионалните училища минават към общините, решиха депутатите

Изображение 1 от 2

    Получаването на диплома за завършено професионално образование ще става след полагане на първи задължителен зрелостен изпит по български език и литература и втора матура, която ще е задължително по теория и практика на професиите. Това предвиждат промени в закона за професионалното образование и обучение, които бяха приети на първо четене с 88 гласа "за", 17 "против" и 15 "въздържал се" в парламента днес.

    Досега зрелостниците полагаха три изпита - по литература, по предмет по избор и по професия.

    Поправките предвиждат още практическото обучение в професионалните училища да не бъде по-малко от 70% от общия брой часове за професиите с първа степен на квалификация. Когато изучаваната професия е с втора степен на професионална квалификация, минималната практика следва да е поне 60% от всички часове, а при трета и четвърта степен - минимум 50%. Към момента няма заложен брой задължителни практически часове в обучението.

    Земеделските гимназии задължително стават общински 

    Голяма част от промените се налагат заради привеждане на закона за професионалното образование и обучение в съответствие с приетия миналата есен изцяло нов закон за предучилищното и училищното образование. Една от тях например е задължителното преминаване към общините на земеделските гимназии, които са 74 и към момента са под шапката на ресорното министерство. Същото се предвижда и за останалите професионални училища, но процедурата е съгласувателна.

    От Патриотичния фронт (ПФ) и БСП изразиха опасения, че може да се стигне до закриване на такива училища, тъй като общините няма да имат финансови средства да ги издържат. Според депутата от ПФ Красимир Богданов в някои общини ще се работи за закриването на професионалните гимназии, за да бъдат привлечени учениците в други учебни заведения. Колегата му от левицата Стоян Мирчев даде пример с най-старата селскостопанска гимназия у нас - тази в Садово, чиято съдба не била ясна, тъй като общинският съвет там вече е обявил, че не може да я управлява и издържа. Според него промените в закона за професионалното образование и обучение са "малкият брат на Франкенщайна", който управляващото мнозинство е създало в лицето на влизащия в сила от 1 август закон за предучилищното и училищното образование.

    Депутатът от ГЕРБ Снежана Дукова обаче отвърна, че земеделските гимназии ще получат разписано финансиране, а някои от тях вече разработват проекти, с които да кандидатстват за средства по оперативната програма "Региони в растеж". От думите й се разбра, че училищата, които не бъдат припознати от общинските съвети, ще останат към образователното министерство. Пред "Дневник" зам.-министърът на образованието Диян Стаматов обаче обясни, че общините са длъжни да приемат земеделските гимназии, чиито статут после могат да променят и така да ги превърнат в обединени училища.

    Дуалното обучение ще се въвежда с нов закон 

    Обучението чрез работа - т.нар. дуално обучение, ще се въвежда с изцяло нови поправки в закона, върху които тепърва ще се работи. Според лидера на ДОСТ Лютви Местан то е необходимо, тъй като в момента данните са "ужасно притеснителни" - огромен процент от завършилите професионално образование не се реализират в съответната професия.

    Депутатът от БСП Мариана Бояджиева цитира статистика, според която няма кадри за 170 професии. Според нея професионалното образование в момента не отговаря на нуждите на икономиката. Колегата й от Реформаторския блок (РБ) Борислав Великов заяви, че между първо и второ четене на законопроекта ще внесе поправки, които да позволяват и на работодателите да предлагат нови специалности и професии в тези гимназии.
     

    Източник: http://www.dnevnik.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини