4 хиляди декара гори в област Кърджали са засегнати от вредители

Близо 4 хиляди декара иглолистни горски масиви са засегнати от вредители в област Кърджали, каза директорът на Регионалната дирекция по горите /РДГ/ инж. Юсеин Ефендиев.
Той обясни, че става въпрос за върхов корояд и шестозъб корояд, които нападат и унищожават върховете на иглолистните дървета и стеблата на по-младите растения. Засегнати от вредителя към днешна дата са всички общини от областта, обясни инж. Ефендиев. 
Той посочи, че първопричина за развитие на вредителите в региона е падналата дървесина от снеголома през 2015 г., част от която все още не е събрана. Именно в засегнатите при снежното бедствие общини първоначално са се появили и развили короядите. С вредителите се води трудна борба заради силно пресечения планински терен и способността на насекомите да прелитат на разстояние 5 км, обясни директорът на РДГ - Кърджали. Усилията на горските служители са насочени в залагането на ловни дървета и на феромонови уловки. 
Инж. Ефендиев уточни, че по отношение на падналата от снеголома дървесина, вече са събрани и почистени над 80 на сто от засегнатите площи, но има места, до които няма път и събирането е почти невъзможно.

Източник: bta.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини