Слънцето изгуби петната си

Може и да не сте забелязали, но слънцето загуби всичките си петна за втори път този месец.

Това е знак, че се приближаваме към следващия соларен минимум, а дните без слънчеви петна ще се увеличават през следващите няколко години.

От начало това явление ще продължава няколко дни, след това периодът ще се удържи до седмица, а накрая цели месеци, когато слъчнчевият цикъл достигне фазата на надир. Очаква се следващият слънчев минимум да е около 2019-2020 година.

Слънцето преминава през естествен цикъл на спадане и увеличаване броя на слънчевите петна на всеки 11 години. Слънчевият максимум се характеризира с максимален брой тъмни петна, а соларният минимум - с отсъствието им.

По време на соларния максимум слънчевите изригвания са почти ежедневие. Северното сияние може да се наблюдава дори над Флорида. Работата на сателитите е засегната. Получават се смущения и в радио излъчванията. Последният такъв случай бе регистриран през 2000-2001 година.

По време на соларния минимум се случва точно обратното. Почти няма слънчеви изригвания, минават седмици преди по повърхността на слънцето да се появи тъмно петно. В подобен период се намираме в момента.

Липсата на петна също носи след себе си последици, в това число и за астронавтите, които рискуват ДНК-то им да бъде увредено от космическите лъчи, чиято сила се увеличава по време на слънчевите минимуми.

При соларен минимум, отслабват слънчевият вятър и магнитното поле на слънцето. Това улеснява достъпа на космическите лъчи до Земята. Ултравиолетовата радиация намалява, горната част на земната атмосфера се охлажда и свива.

С по-добро аеродинамично съпротивление, сателитите нямат проблем да се задържат в орбита. От друга страна обаче, космическите отпадъци се натрупват, а това прави пространството около планетата по-опасно за астронавтите.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини