Позиция на община Кърджали: В детските градини храната е съобразена с религията на децата

Във връзка с тенденциозните твърдения и  коментари в социалните мрежи по отношение на липса на предлагане на „хелал“ храна в детските заведения в  община Кърджали заявяваме категорично:

Община Кърджали е създала условия във всички детски заведения в зависимост от исканията на родителите да  се предлага храна, съобразена с техните предпочитания на база религиозната им  принадлежност.

С писмо изх. №29-01-143 от 25.05.2016г. до директорите на детските градини от тях е поискана информация  /във връзка с постъпила в общината молба от сдружение „Алтай“относно правото на хранителен режим на децата, съобразен с тяхната религиозна принадлежност/   дали в практиката си имат молби,сигнали или съображения на родители, които желаят на децата им посещаващи детските градини в община Кърджали, да се предлага хранителен режим съобразен с нормите на религията към която принадлежат.

Отговорите на  директорите на 24-ти  детски заведения  е, че към момента няма  искания от родители за предлагане на“ хелал“ храна.  Въпреки това община Кърджали е създала условия във всички детски градини да се предлага и храна, съобразена с предпочитанията на родителите на  база религиозната им  принадлежност.

Имаме уверенията на всички директори, че се изготвя седмично, балансирано меню чрез което се достигат нормите на рационалното хранене.Менюто е предоставено предварително на родителите за информация и е видно в родителските кътове. Ако те не желаят детето им да консумира определен хранителен продукт по здравословни причини или други съображения , община Кърджали гарантира, че ръководствата на детските градини ще се съобразят с волята им.

 Инж.Хасан Азис                                                  

Кмет на община Кърджали

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини