Забравете за глобалното затопляне, идва нов ледников период

Британски и канадски учени твърдят, че глобалното затопляне вече не е проблем, защото се задава нов ледников период, съобщи в. "Дейли мейл", като се позовава на публикация в сп. "Нейчър".

Томас Кроули от Единбургския университет и канадският му колега Уилям Хайд прогнозират, че по-голямата част от Шотландия, Северна Ирландия и Англия могат да бъдат сковани от лед с дебелина 914 м.

Ледените полета могат да се извисят на повече от 1800 м от Абърдийн до Кент и да надминат най-високата планина във Великобритания Бен Невис.

Климатолозите обясняват бъдещата глобална промяна с понижаване, а не с повишаване на емисиите от парникови газове. Според тях обругаваните сега парникови газове като въглеродния диоксид всъщност биха могли да помогнат да се предотврати заледяването.

Предупреждението на двамата учени се базира върху анализа на информация за миниатюрни морски фосили и променящата се орбита на Земята.

Като доказателство на предположението си учените привеждат факта, че през последните три милиона години Земята непрекъснато се е колебаела между периоди на застудяване и затопляне.

Причината за тези колебания са промени в земната орбита и бавно понижаващите се нива на въглеродния диоксид.

Според Кроули и Хайд светът се доближава до повратна точка и през следващите 10 000 до 100 000 години нови ледени полета може да сковат обширни райони в Европа, Азия и Южна Америка.

Теорията, която е подкрепена с компютърни модели, показва, че ледените полета ще понижат морските нива с 300 м, така че Русия и Аляска ще бъдат свързани със суша.

Северно море ще се превърне в част от огромен ледник, който ще се простира от Холандия и Скандинавия до руския Далечен изток.

Проф. Коули заяви, че тези прогнози не означават, че хората трябва да спрат да се борят с глобалното затоплянне, но не трябва да изпадат в паника.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини