„Перперикон” изкарал 200 хиляди лева през 2015-та

Миналата 2015 година приходите от културен туризъм в „Перперикон” са били близо 200 хиляди лева. Това обяви ръководителят на проучванията там проф.Николай Овчаров, който заедно с екипа си заминава за Кърджали днес и открива археологическото лято на обекта.

Проф. Овчаров коментира, че обектът е бил посетен от близо 200 хиляди души, а с приходите, реализирани от продажби на билети, „Перперикон” станал най-голямото общинско предприятие в Кърджали. Така и на шега обичал да казва градоначалникът му Хасан Азис.

Археологът посочи, че очакванията му са за трудно археологическо лято, тъй като цяло парите за страната са сравнително малко. „Тук има и наша вина, отдавна съм казал, че колкото и пари и да имаме, ако не се направят приоритетите на страната – парите пак няма да стигнат”, коментира още проф. Николай Овчаров.

Археологическият обект „Перперикон” се състои от няколко части – акрополът, дворецът светилище, две подградия – северно и южно. Засега археолозите са разкрили изцяло дворецът светилище. Най-ранните следи за живот на „Перперикон” датират от каменномедната епоха.

Проф. Овчаров показа две сребърни моменти на цар Иван Александър. „Тази година ще се проведе поредната мащабна кампания на скалния град – 17-та подред, като в нея най-важното е да приключим цялостно акрополът на Перперикон”, заяви проф. Овчаров.
Ще бъдат издадени и първите два тома от поредица, посветена на проучванията на „Перперикон”. Археологът се похвали, че за тези 17 години има открити повече от 17 хиляди монети, както и над сто оловни печата от византийския период. Предстои работа по северната крепостна стена и северната порта.

Проф. Овчаров изтъкна, че на юг се очертава също много работа – до момента са разкрити две гробници, както и цистерна за вода. Работата, която ще започне по южното подградие на „Перперикон” може да продължи десетилетие, прогнозира проф. Овчаров. За разкопките там от централния бюджет на страната са отделени 220 хиляди лева.

Едновременно с разкопките на „Перперикон” ще се провеждат и разкопките на крепостта „Мисионис” край Търговище, където вече има открити множество керамични изделия от Картаген и Тунис, както и произведения на стъкларството.

Проф. Овчаров шеговито заяви, че имат над 300 чаши за вино, достатъчни за една кръчма, както и много високи и добре запазени крепостни стени и кули. През средновековието името му се сменя и той се нарича Косово. Той е един от градовете, които най-сериозно се съпротивлява срещу настъплението на турците към Търново. Разкопките се финансират с общински средства.

Третият обект, на който археолозите очакват да започнат работа в края на лятото, е крепостта „Урвич” край София. За този обект финансирането обаче е под съмнение. Това е една голяма средновековна крепост, описана от Паисий Хиляндарски, но за съжаление Програма „Култура” на Столична община за момента не предвижда средства за тези разкопки.

Проф. Овчаров заяви и че ще бъде изготвен макет на Манастира на Паисий Хиляндарски по проекта „България на длан”.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини