В САЩ одобриха генетични експерименти с хора

Консултативният съвет по рекомбинативна ДНК при министерството на здравеопазването на САЩ одобри искане на учени от университета в Пенсилвания за опити по генетична модификация на човека, пише сп. „Саъйнс”.

При експериментите с технологията CRISPR/Cas9 изследователите се надяват да подобрят ефективността на имунните клетки, от които зависи доколко ползотворна ще е борбата с раковите заболявания.

Експериментите ще продължат две години и в тях ще участват 18 доброволци с различни типове рак: саркома, меланома и миелома, предаде БГНЕС.

Учените планират да променят в два от гените, присъстващи в Т-клетките. Един от тях потиска способността на Т-лимфоцитите да атакуват раковите клетки.

Опитите ще се провеждат в три научни центъра – Университета в Пенсилвания, университета в Хюстън и Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Използването на системата RISPR/Cas9 вече е разрешена при редактирането на човешкия геном на ембрионите – такива експеримента в момента се провеждат легално във Великобритания и Япония. В САЩ наскоро започна продажба на гъби, които също са модицифицирани с помощта на тази система.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Am
    aMIR
    1 -1
    20:27, 23 юни 2016
    Това само болни мозъци могат да го измислят !!!!
Последни новини