Правната комисия одобри спорния закон за адвокатурата

Година и половина след внасяването му в парламента и под заплахата от протести, правната комисия на Народното събрание одобри законопроектът за адвокатурата, който събра критиките на работодателски, счетоводителски организация, както и на нотариуси, предаде сайтът defactolegal.bg.

Народните представители се разбраха между двете течения да бъдат внесени промени. До придвижването на проекта се стигна след протести на адвокати в Благоевград и под заплахата от нови подобни акции. Пред парламента, докато течеше заседанието на комисията също имаше адвокати, дошли там да изразят подкрепата си за текстовете.

Проектът за изменения на Закона за адвокатурата бе внесен от председателя на правната комисия Даниел Кирилов и депутати от ГЕРБ, Патриотичния фронт и ДПС в началото на 2015 година. Измененията, подготвени от самите адвокати, им дават удостоверителни функции, предвиждат задължителното им участие при изготвяне на нотариални актове, предвижда глоби до 10 хил. лв. за всеки, който по възлагане консултира, регистрира, подава заявления, представлява клиенти пред държавната администрация, но не е адвокат.

Само адвокати ще могат да представляват гражданите и фирмите пред НАП, НОИ, НСИ, трудовата инспекция, Търговския регистър и да правят справки в тези институции, и да изготвят книжата, които се подават в тях.

Според председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова адвокатурата няма никакво намерение да изземва, нито пък да монополизира дейности, които се извършват от други професии.

Шефът на Нотариалната камара Димитър Танев обаче възрази – нотариусите подлежат на контрол от страна на държавата, той не заема страна при спор, докато адвокатите упражняват свободна професия и заемат страна, тази на клиента си.

Според представители на работодателските организации има опасност, ако законът бъде приет да се увеличат рязко кражбите на фирми. По думите им и синдикатите, и финансовото министерство имат сериозни възражения срещу проекта.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини