Напусна ни проф.Ставрев,приобщил Кърджали към космическата наука

Преди броени дни ни напусна  проф.Ставри Ставрев ,приобщил Кърджали към космическата ни наука.Професорът бе голям приятел на Кърджали и на незабравимия директор на астрономическата обсерватория, покойния Славей Златев.По негова инициатива в Кърджали се изработи уникален космически прибор.Негов автор е Пейчо Беляков.Така Кърджали влезе в космическата програма на страната ни.

Проф.Ставри  Янев Ставрев е роден 11.10 1942 г.в с.Въгларово,Хасковска област.Женен с две деца и внуци.

Завършил е Националния военен  университет във Велико Търново през 1965 г. Има инженерна специалност и специалност по физика и математика.Защитава докторантура по детонационен синтез на нови материали и е хабилитиран по теоретична механика и по нанотехнологии.

  Той бе водещ учен в областта на кубичните наноструктури в световен мащаб.Откривател е на четвъртата алотропна модификация на въглерода.

Избран е за председател на Международния консултативен комитет по детонационен синтез и модификация на материалите.През 2004 г. е предложен за наградата „Декарт”.

Участва в подготовката на мисията на втория български космонавт Александър Александров.В процеса на работа открива метод за детонационен синтез на нанодиаманти.Има 14 патента и 169 научни публикации.

Създател и ръководител на Секция „Космическо материалознание и нанотехнологии” на Института за космически изследвания на БАН.Става член на Научния съвет и зам.-директор на института.

Поклон пред светлата му памет!

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини