БСП иска от премиера да каже за Черноморската флотилия

БСП поиска да бъдат изслушани представители на най-високо ниво по въпроса за 4-странната флотилия в Черно море.

ПГ на "БСП лява България" предложи да бъдат поканени премиерът Бойко Борисов, министърът на отбраната Николай Ненчев и министърът на външните работи Даниел Митов за изслушване в парламента по темата за обща флотилия с Румъния и Турция в Черно море, предаде „Фокус“. Предложението от името на групата направи заместник-председателят на ПГ Ангел Найденов. 

По думите на депутата темата е достатъчно актуална и вече седми ден не излиза от общественотна внимание. Найденов прогнозира, че въпросът ще продължи да се поставя до срещата на върха на НАТО във Варшава идния месец. 

Според Ангел Найденов опитите на президента, премиера и на министъра на отбраната да внесат яснота по този въпрос се е оказал неуспешен. 

Председателят на НС Цецка Цачева посочи, че е възможно премиерът даде отговори по време на петъчния парламентарен контрол. 

Междувременно министърът на външните работи Даниел Митов каза по БНТ, че България ще пази възможностите за преговори и разговори, които да доведат до балансиран формат на учения в Черно море.

Митов добави, че заради анексирането на Крим от Русия на срещата на върха на НАТО в Уелс (през 2014 г.) е взето решение да се засилят ученията в Черно море. 

По думите на министъра има много интерпретации по темата за флотилията, които граничат с теории на конспирациите и някои от тях са дори и истерични. 

„Никои няма намерение да напада, никого и да воюва с когото и да е било”, каза Митов и допълни, че НАТО прави минимума, за да балансира дисбалансите, които са се установили след анексията на Крим.

В общо изявление неотдавна президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов и военният министър Николай Ненчев обявиха, че България няма да участва в 4-странна флотилия в Черно море, насочена срещу Русия. 
Подобни инициативи биха били възможни само ако са в рамките на НАТО, заявиха тримата.

Румънският президент Клаус Йоханис, от когото "тръгна" инициативата, пък уточни в София, че е имап предвид учения в Черно море, а не създване на флотилия.

Източник: dnes.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини