Правят първа копка на завода на "Язаки" идния месец

    Първа копка на завода на "Язаки"-България край Димитровград, който ще произвежда кабелни системи за автомобили ще бъде направена през юли месец. Това стана ясно на пресконференция, която дадоха днес в Общината от фирмата, заедно с ръководството на града. Тук бе шефът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, както и Рома Будриене, която е управител на фирмата за България.

    На слайд бе показано как ще изглежда новият завод, който е трети в страната след Ямбол и Сливен. На парцел от 64 000 кв.м ще бъдат застроени 30 000 кв., а производствената площ ще бъде 19 000 кв.м. Заводът трябва да е готов в началото на лятото на 2017 година, а да заработи на пълен капацитет през 2018 година.

    Предприятието ще се намира близо до другата обявена неодавна инвестиция - на "Са Ба"-България, отново между Хасково и Димитровград. Максималният брой служители, които смятат да наемат от "Язаки" ще надхвърли 3 000 души.  Първоначално ще старира прототипно производство през октомври месец 2016 г. в т.нар. пилотен завод. Там ще са заети около 250 служители.

    От 2017 г. производството ще се разшири и ще наемем още работници, увери Рома Будриене. На пресконференцията стана ясно още, че вече са ангажирани 50 човека, които се обучават в тренинг център в завода в Ямбол, тъй като производството е специфично. Подчертано бе, че Хасковски регион е богат на работна ръка, а от "Язаки" са били приятно изненадани от капацитета на хората, които подават документи.

    Около 50 млн.евро са планираните инвестиции в предприятието в Димитровград. Представител на фирмата, която ще изгражда завода увери, че ще се опитат да завършат преди посочения краен срок.

    Шефът на Агенцията по инвестиции Стамен Янев подчерта активността на местната власт в Димитровград за финализиране на проекта. Уточнено бе, че по инвестицията се работи от октомври 2013 година.  

    Точно преди една година от "Язаки" са харесали частния терен, на който да построят завода, каза Иво Димов. Обобщи, че е щастлив от факта, че инвестицията, по която много се е спекулирало в последната година, вече е факт.

    "Благодаря на хората, които ме подкрепяха, въпреки спекулациите. Благодаря и на онези, които не вярваха, че това ще се случи, защото те ме амбицираха да работя още повече", заяви градоначалникът. 

    Видео репортаж от пресконференцията - вижте тук!

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Ис
      Искрен
      3 -7
      05:54, 22 юни 2016
      Много се е сгърчил този от дясно. Ама много е щаст... Виж коментара
    • 2
      Не
      Нед
      10 -1
      08:41, 22 юни 2016
      Не,че искам да злословя, ама ако е същата работа като завода в Ямбол, по-добре не си хвърляйте парите на вятъра да строите тук. Пък и нашите роми едва ли ще работят за 400-450 лв заплата. Потърсете в Ютуб " Напрежение сред работниците в Язаки-Ямбол " и ще разберете. ПС: Ще се радвам да съм сгрешил
    • 3
      Дж
      Джей Лено
      8 -3
      11:09, 22 юни 2016
      Гответе се за 460лв заплата и яко гърбене. Не знам на какво толкова се радват хората. Те ако искаха да плащат заплати и да спазват правила щяха да направят завод в Германия, а не в БГ.
    • 4
      По
      Постулат
      10 -1
      11:29, 22 юни 2016
      Трудът е стока и се продава на пазарна цена.Който не му изнася започва частен бизнес.
    • 5
      Ст
      Стойчев
      6 -1
      13:21, 22 юни 2016
      Заплатите наистина сигурно няма да са високи,но все пак е инвестиция в областа и трябва да се погледне и от добрата страна.
    Последни новини