Закриват търновския дом за сираци заради инцидента с удавените момчета

Великотърновският окръжен прокурор Емил Денев разпореди проверка на Дом за деца лишени от родителски грижи „Пеню и Мария Велкови”. Инспекцията е във връзка с трагичния инцидент, при който две деца се удавиха във водите на река Янтра, съобщават от държавното обвинение.

Припомняме, че двете 15-годишни момчета от дома в старата столица се удавиха в събота. Те са отишли да се къпят в следобедните часове заедно с още едно момче. То е излязло от реката и е сигнализирало, че приятелите му са изчезнали в един от вировете.

В издирването на телата на момчетата се включиха водолази. Тялото на единия младеж бе открито вчера, а това на втория – днес.

Целта на проверката в дома за деца е да се види какъв е режимът на пребиваване в дома, отпуски, свиждания. Тя е възложена на прокурор от административно-съдебен надзор.

По случая под ръководството на Окръжна прокуратура-Велико Търново вече е образувано досъдебно производство. Целта е да се установят причините, поради които двете момчета са се удавили.

Междувременно БНТ съобщи, че е започнала процедура по закриване на домаза лишени от родителски грижи деца „Пеньо и Мария Велкови". Причината е именно случаят с двете удавени в Янтра деца. Домът трябва да бъде закрит до 1 юли догодина, уточняват от Дирекция „Социални дейности и здравеопазване” към община Велико Търново.

В дома живеят 29 деца. Те ще бъдат преместени в центрове за настаняване от семеен тип. От социално подпомагане и агенцията за закрила на детето са категорични, че домовете за сираци в този им вид категорично не са добър модел за отглеждане и възпитание на деца.

След трагедията с двете удавени момчета, с другите деца работят психолози.

Директорът на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване” Росица Димитрова коментира, че моделът на институционална грижа под формата на дом за деца, лишени от родителска грижа, трябва да е последна мярка.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини