Евродепутат Неджми Али: Необходимо е създаване на система за защита на доходите на земеделските производители

Създаване на система за защита на доходите на селскостопанските производители чрез използването на „инструменти за управление на риска“ чрез промяна на предприетите досега действия при реформирането на Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС в периода 2014-2020. Европейската комисия и държавите-членки да наблюдават значителната нестабилност на цените на селскостопанските продукти, чрез усъвършенстване на Европейския механизъм за наблюдение цените на храните.

Тези предложения бяха направени от евродепутата от Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) Неджми Али в качеството му на докладчик към Комисията по бюджети. Той призова Комисията по земеделие да прилага по-успешно възможностите на програмите за развитие на селските райони по отношение на застраховането, взаимните фондове и схеми за стабилизиране на доходите на земеделските производители, както и за по-добро взаимодействие между ОСП и други политики на ЕС, по-специално по отношение на енергетиката, водоснабдяването, земеползването, биоразнообразието и екосистемите, както и развитието на отдалечените и планинските райони.

Поводът за предложените мерки са колебанията на цените на суровините.

„В настоящия момент цените на хранителните продукти се очаква да останат силно променливи. Волатилността на световните селскостопански пазари води до нарастващи и по-чести заплахи за световната продоволствена сигурност. Тази волатилност може да се засили и от други макроикономически променливи, от общата политическа и законодателна среда, както и от спекулациите със земеделски продукти, продавани като финансови активи. Като такива те са изложени на шоковете върху свързаните пазари на суровини, като енергията и металите например. Освен това, повишената волатилност се активира от увеличаване на екстремните метеорологични явления и въздействието на изменението на климата върху нивата на селскостопанска продукция, както и от структурни фактори като цени на енергията и торовете, обменните курсове или лихвените проценти“, посочи българският евродепутат.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини