Десислава Танева пред депутатите: Селската програма не е спряна

Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) нито е спряна, нито имаме изискани 1.1 млрд. лв. Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева, която дойде в парламента, преди да замине на посещение в Русия, за да обясни пред депутатите за писмото на Европейската комисия по доклада на сертифициращия орган по програмата.

За доказателство Танева показа платежни от тази сутрин, с които били възстановени поредните над 100 млн. лв. по ПРСР.

Чувствам се длъжна да разсея всякакви притеснения, тъй като това касае земеделската общност, че има спрени или изискани 1.1 млрд. лева по ПРСР, каза още Танева.

Вчера, когато за първи път се появи тази информация, ние разплатихме нови 56 млн. лева. От датата на писмото на Европейската комисия от април са разплатени близо 200 млн. лв., изброи министърът. Тя попита риторично можеше ли тези плащания да бъдат извършени и да бъдат възстановени от ЕК, ако тя беше спряна.

Танева обясни още, че официалният превод на български език на писмото на ЕК е пристигнал на 9 юни и от тази дата започват да текат срокове. Според Танева в най-лошия вариант, дори след всички допълнителни искания, Европейската комисия не остане доволна, хипотезата на действие е, че тя сама ще направи одит, но и тогава няма да има приспадане на средствата, те са възстановени.

Когато бях в опозиция като отговорна за сектора земеделие, не си позволих да говоря от тази трибуна неща, които не са реални, защото земеделието не е политика на тази или онази партия, а национална отговорност, обърна се Танева към БСП.

Тя помоли социалистите да се срещнат със заместника й Васил Грудев, който да ги запознае с всички документи по случая.

В писмото на 7 страници ви обясняват, че сертифициращият орган не си е свършил работа, санкции има и те са на страницата на министерството, репликира я депутатът от БСП и бивш зам.-министър на земеделието в тройната коалиция Светла Бъчварова. Тя допълни, че се очакват две одитни мисии. Тези санкции ще бъдат на ваш гръб, защото не искате да видите проблема, който сега съществува - средствата се усвояваха, а не се изпълняваха проекти, допълни Бъчварова.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини