Турция въвежда по-строги мерки за продажбата на някои стоки след последните атентати

След двата последователни атентата през тази седмица, които отнеха живота на 17 души и раниха десетки, Турция въвежда  по-строги мерки върху продажбата на някои стоки, за които се смята, че се използват от терористи. 

Мерките обхващат продажбата на газовите бутилки за битови нужди, които се ползват от хиляди домакинства в Турция. Според новата наредба, газовите бутилки ще бъдат със сериен номер и QR код и ще бъдат продавани само срещу представяне на лични данни на клиента.
 

Tурското министерство на земеделието забрани продажбата на изкуствен тор в страната, a върху вноса от чужбина се въвежда строг контрол, като той ще става със специално разрешение.

 Разследването от атентата срещу полицейския бус в Истанбул, при който загинаха 12 души, показва,че е бил използван такъв тор, за да бъде увеличена поразяващата сила на бомбата.

В град Одрин хиляди хора участваха в погребалната церемония на 32-годишната полицайка Нефизе Йозсой, която загина в атентата в град Мидят.Тя е родом от Кърджалийско. 5-годишна е, когато с родителите й  се изселват в Турция. Съпругът й също е полицай.

 Медиите посочват, че градът отдавна не помни такава грандиозна погребална церемония, като за първи път опелото бе извършено в прочутата джамия Селимие, която е паметник на Световното културно наследство. Ковчегът, обвит с турското национално знаме, бе носен на ръце от полицейски кортеж и бе спуснат в гроба с почести. Присъстваха лидерът на основната опозиционна Републиканска народна партия /НРП/ Кемал Кълъчдароглу, депутати и представители на местните власти. Да отдадат последна почит бяха дошли голяма група съграждани на опечалената фамилия от Кърджали начело с градоначалникаХасан Азис и кмета на Кирково.

Източник: http://bnr.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини